Teoman Duralı Açıklaması

Türkiye'nin en önemli felsefecilerinden biri olan Teoman Duralı’nın ‘Kültür ve Medeniyet’ kavramlarını felsefe ve tarih bağlamında incelediği efsanevi dersini halka açıldı.


Küçükçekmece Belediyesi, Türkiye'nin en önemli felsefecilerinden biri olan Teoman Duralı’nın ‘Kültür ve Medeniyet’ kavramlarını felsefe ve tarih bağlamında incelediği efsanevi dersini halka açtı. Bu kapsamda Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek olan söyleşilerin ilkine katılan İ.Ü. Felsefe Bölümü Öğr. Üyesi. Prof. Dr. Teoman Duralı, Kültür ve Medeniyet’i felsefe ve tarihin yanı sıra, diğer uzmanlık alanı olan biyolojiden de faydalanarak ele aldı.

“TEK DİŞİ KALMIŞ CANAVAR”
“Medeniyet Tarihi’ni anlatacağım. Medeniyet nedir? Mehmet Akif’in dediği gibi tek dişi kalmış canavar mı? Medeniyet nerede başlamış ve nasıl gelişmiştir? Öncelikle ‘Medeniyet nedir, ne değildir?’ buna bakmak lazım. Sonrasında ise onun yakın akrabası kültür ve insana…”diyerek bundan böyle her ayın son haftası Küçükçekmecelilerle buluşacağı derslerin içeriğini özetleyen Duralı, insanın dünyadaki milyonlarca varlığın yanı sıra canlı bir varlık olması dolayısıyla çok büyük önem taşıdığını; çift yumurta ikizlerinin bile parmak izlerinin farklı olduğunu buna bakarak da her canlı varlığın biricik olduğunu anlayabileceğimizi söyledi.

“ANNE ÇOCUĞUNU 6 YIL KARNINDA TAŞIMALI”
Annenin Allah’ın yeryüzündeki temsilcisi olduğunu da belirten Duralı, insanın tam teşekküllü yaşayabilmesi için bir kadının çocuğunu 6 yıl karnında taşıması gerektiğini vurgulayarak; “Sadece doğum yapana kadar değil, 6 yaşına kadar anne çocuğunun etrafında olmalı. Bir kedi yavrusu bile yüksek bir yerden düşeceği zaman tırnaklarını duvara geçirir ve tutunur. Oysa küçük bir çocuk oradaki tehlikenin farkında değildir. Bu derece zayıf ve savunmasızdır. Bir tek dışarıdan korunabilir, onu yapacak olan da annesidir. Anne burada hem kollar hem de öğretir. Çünkü hayvan yavruları içgüdüsel olarak hareket ederken, insan yavrusuna her şeyin öğretilmesi gerekir.”dedi.

Ayrıca Duralı, tüm bu sebeplerden dolayı insan olmanın bir öğrenme silsilesi olduğunu kaydederek, insanların bilinçlendikten sonra oluşturdukları dünyanın kültür olduğunu ifade etti.

Teoman Duralı, bundan sonraki söyleşisinde ise kültürü anlatacak.
Kaynak: İHA