Afyonkarahisar Belediyesi’nden Engelli Dostu Projeler
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Uluslararası Engelsiz İzmir 2013 Kongresi’ne katılan Afyonkarahisar Belediyesi engellilerin sosyal yaşama kazandırılması ve günlük yaşamda karşılaştıkları fiziki engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmalarıyla katılımcılardan tam not aldı.
Çalışmalarla ilgili bir sempozyuma da katılan Afyonkarahisar Belediyesi Başdanışmanı Abdülkerim Çalışkan, engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için sarı çizgi olarak da bilinen iz-taştan, parklara engellilere yönelik oyun parkları kurma ve engellilerin ulusal ve uluslararası spor aktivitelerine katılma ve desteklenmesi gibi bir dizi faaliyeti yaşama geçirdiğini belirtti.
“Bizim düşüncemiz engellilerin de diğer vatandaşlarımız gibi vergi gibi mükellefiyetler açısından eşit iseler, hizmetten yararlanma bakımından da eşitler. Bu hizmetlere erişim konusunda yaşamış oldukları engelleri fiziksel bariyerleri kaldırmaya uğraşıyoruz” diyen Çalışkan, “Biz engellileri bizlerle eşit birer vatandaş olarak görüyoruz. Bütün hizmetlerden eşit koşullarda yararlanabilmeleri için onlarla yine pozitif ayrımcılık olacak uygulamaları yapıyoruz. Bunu yaparken de kent konseyi, sivil toplum örgütleri ile dayanışma içindeyiz” dedi.
“SARI İZ TAŞINI KENDİMİZ ÜRETİP DÖŞÜYORUZ”
Çalışkan, belediyelerinin kaldırımlarda kullanılan sarı iz taşları kendi bünyesinde üretip dağıttığını ve isteyen kentlere satışını gerçekleştirdiğini belirterek, “Biz Afyon Belediyesi olarak bu çerçevede tüm kaldırımlarımızı vatandaşlarımızın da gözlemlediği şekilde engellilerin kullanacağı şekilde sarı iz taşlarıyla döşüyoruz. Bizim farkımız şu; Türkiye’de bu engelli iztaşlarını imal eden beş altı şirket var ve belediyemiz Yüntaş bünyesinde bu taşları kendisi imal ediyor, kendi ihtiyacını karşıladığı gibi diğer belediye ve kurumlara da bunların satışını gerçekleştiriyor” dedi.
OTİSTİK BİR ENGELLİ SPORCUMUZ AVRUPA ŞAMPİYONU VE DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU
Çalışkan, Afyonkarahisar Belediyesi’nin gerçekleştirdiği oyun parkları, bina cephe değişikliği gibi uygulamalar hakkında ise şu bilgileri verdi:
“Sadece bu kaldırımların yapım ve satışı değil, belediye olarak parklara engellilere yönelik oyun grupları koyuyoruz. Bildiğimiz gibi emlak vergisinde tek evi olan engelliler, 200 metrekareden küçükse emlak vergisi ödemiyor. Fakat belediyeler için başka bir zorlayıcı var. Afyon Belediyesi engellilerin su faturalarını yüzde 50’lik bir indirime gidiyor. Ayrıca belediyemizin yapmış olduğu imar yönetmeliğiyle, binaların cephesiyle oynamak zordur- engellilere yönelik rampa, asansör yapmak gerekiyorsa belediyemiz bunun için binanın dış cephesinde değişiklik yapılmasını sağlayacak değişikliklere izin verdi. Yine geçen yıllarda bin engellimizin ağız taraması bir derneğimizle işbirliği halinde yapıldı. 50’ye yakın engelli sporcu şu anda belediye bünyesinde destekleniyor. Otistik bir engellimiz Avrupa şampiyonu ve dünya üçüncüsü oldu. Bu da bizim desteğimizin yerindeliğini gösteriyor.”
“330 ADET AKÜLÜ ARAÇ DAĞITTIK”
Çalışkan, yurtdışında yaşayan Afyonlu hemşehrilerinin desteğiyle 330 adet akülü araç alıp dağıttıklarını da dile getirdi. Çalışkan, “Yine yurtdışındaki Afyonlu yurttaşlarımızın büyük destekleri var. 330 adet akülü araç dağıttık mesela. Çok yüksek maliyetli araçlar bunlar. Ancak sağolsun yurtdışındaki hemşehrilerimizin desteğiyle bunları alıp dağıttık. İşadamlarımızın, belediyemizin büyük gayretleri oldu. Siirt ve Antalya’ya bile verdik. Bunlarla ilgili akü şarj istasyonları kurduk” dedi.