Muş'ta 'Çamurlu Pancar' Denetimi
Muş Şeker Fabrikası yönetimi, son yıllarda çamurlu pancar teslim eden çiftçilere yönelik çalışma başlattı.
Muşlu çiftçiler tarafından yetiştirildikten sonra şeker fabrikasına satılan pancarın çamurlu olması, fabrika yöneticilerini harekete geçirdi.
Köy köy gezerek pancar üreticileri ile toplantılar yapan ve çeşitli uyarılarda bulunan fabrika müdürü Nizamettin Güler, çamurlu pancar teslimatının önüne geçmek için tarlalarda denetimde bulunuyor.
Pancarla birlikte çamur teslim edilmesinin önüne geçmek için böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Güler, çamur nedeniyle her yıl milyonlarca lira zarar ettiklerini söyledi.
Güler, 2013 yılını çamurla mücadele yılı ilan ettiklerini vurgulayarak, ülkedeki birçok şeker fabrikasında fire oranı yüzde 7'lerdeyken Muş Şeker Fabrikasında bu oranın yüzde 35'lere çıktığını ifade etti.
Firenin, çiftçilerin pancarla birlikte fabrikaya çamur teslim etmesinden kaynaklandığını anlatan Güler, bu oranı aşağılara çekmek için çamurlu olduğunu belirledikleri pancarı teslim almadıklarını dile getirdi.
Fabrikanın yaşatılması, çiftçinin, esnafın ve nakliyecinin ekonomik anlamda ayakta kalabilmesi için çamurlu pancarın önüne geçmek zorunda olduklarına değinen Güler, "Son iki yılda 150 bin ton çamurlu pancarın teslim edildiği fabrikamız 20 milyon lira zarar etmiştir" dedi.
Güler, çiftçileri bu konuda uyarmalarına rağmen fabrikaya halen çamurlu pancar satıldığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Köylerimizde çiftçilerimizle toplantılar yapıyoruz. Çiftçimize bu konuda önemli uyarılarda bulunuyoruz. Çamurlu gelen pancarı kesinlikle almayıp geri gönderdiğimiz söylüyoruz. Bunu da zaten çiftçimiz görmektedir. Bunun dışında zaman zaman pancar hasadı yapılan tarlalarımızda çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz. Tarlalarda pancarın yüklenmesini denetleyip çiftçilere uyarıda bulunuyoruz. Ne pahasına olursa olsun fabrikaya çamur satılmasına müsade etmeyeceğiz."