Mevsim Geçişleri Çocuğunuzu Etkilemesin

Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz.

Dr. Aslı Mutlugün Alpay, yetişkin bireylerde olduğu gibi çocukların da mevsim geçişlerinden olumsuz etkilendiğini belirterek, ''Mevsim geçişlerinde çocuklarda en sık rastlanan sorunların başında enfeksiyon hastalığı gelmektedir'' dedi.

Uz. Dr. Aslı Mutlugün Alpay, çocuk sağlığı açısından mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Alpay, ''Enfeksiyon hastalığı; burun akıntısı ve tıkanıklık belirtilerinin ön planda olduğu, ateş ve kas ağrısı gibi sistemik belirtilerin çok fazla eşlik etmediği ya da az olduğu, virüsler sebebiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Soğuk algınlığında en sık karşılaşılan etken rinovirüslerdir. Bunun yanı sıra çok sayıda virüs çeşidine de etken olarak rastlanmaktadır. Soğuk algınlığı yıl boyunca gözlenebilir ancak sonbahar başı ve bahar ayı sonlarına kadar daha sık gözlenmektedir. Kalabalık yaşam koşullarında enfeksiyon sıklığı artar. 3 ay-3 yaş arasında hastalığa yakalanma sıklığı daha fazladır. Küçük çocuklar yılda ortalama 6-7 soğuk algınlığı geçirirken, bazı çocuklar ise yılda en az 12 farklı enfksiyonla karşılaşabilmektedir'' ifadelerini kullandı.

Hastalığın görülme oranının yaşa bağlı olarak azaldığını kaydeden Dr. Aslı Mutlugün Alpay, şunları bildirdi:
''Erişkinler ortalama yılda 2-3 kez hastalık geçirirken, kreş ya da gündüz bakımevlerinde bakılan çocuklar ise evde bakılan çocuklara oranla daha sık hastalık geçirmektedir. Soğuk algınlığı damlacık yolu denilen hava yolundaki virüs içeren gözle görülmeyen parçacıkların solunum yoluyla alınması ya da direkt temasla bulaşabilir. Hastalığın klinik belirtileri ise virüs ile enfekte olduktan 1-3 gün sonra başlar. İlk ortaya çıkan belirti, genellikle boğaz ağrısı ve boğazda yanma hissidir. Bunu kısa süre sonra burun tıkanıklığı ve akıntısı izler. Boğaz ağrısı genellikle hızla düzelir ve hastalığın ikinci-üçüncü gününde burunla ilgili belirtiler ön plandadır. Küçük çocuklarda halsizlik, ateş, huzursuzluk hapşırma gibi belirtilerle başlar. Süt çocuklarında emmeyi engelleyecek kadar burun tıkanıklığı olabilir.''

"ERKEN ALINAN ÖNLEMLER, HASTALIĞA KARŞI DİRENCİ ARTIRIYOR"
Mevsim geçişlerinin, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara yakalanmasına yol açtığını belirten Dr. Alpay, ''Isı dengesinin tam olarak bulunmadığı sonbahar dönemi hava şartlarında nezle, grip, soğuk algınlığı ve zatürre gibi hastalıklardan korunmak için özellikle beslenme ve giyime dikkat edilmesi büyük önem taşımaktadır. Çocukları soğuk algınlığından korumak için yeterli miktarda C vitamini alınması gerekmektedir. Ayrıca insanlarla yakın temastan da olabildiğince kaçınılmalıdır. Grip aşısı sadece astım hastaları ve diyabetli çocuklara önerilmektedir. Hasta olmadan alınacak önlemler, hastalığın tedavisinden daha önemlidir'' dedi.

"TEDAVİ İÇİN İSTİRAHAT VE BOL SIVI TÜKETİMİ ŞART"
Dr. Aslı Mutlugün Alpay, burun arkasında toplanan sekresyonların yutulması nedeni ile iştahın azaldığını, kusma ve ishalin görülebildiğini ifade ederek, ''Hastalığın yüzde 30’una öksürük eşlik eder. Bazı etken olan virüslerde ateş de hastalığa eşlik etmektedir. Hastalık genellikle 1 hafta sürer ama bazı hastalarda 2 haftaya kadar uzayabilir. Ateşin uzun süre devam etmesi, düştükten sonra tekrar yükselmesi bakteriyel bir enfeksiyonla komplike olduğunu gösterir'' dedi.

Antibiyotiklerle tedavinin soğuk algınlığında önerilmediğini vurgulayan Alpay, ''Çocuk olabildiğince istirahat ettirilmeli, bol sıvı verilmeli, anne sütü alıyorsa emzirmeye devam edilmelidir. Ağrı, ateş ve huzursuzluğu azaltmak için 1-2 gün ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar verilmelidir. Burun tıkanıklığını önlemek için burun damlaları kullanılmalıdır. Süt çocuklarında burun tıkanıklığı için daha çok serum fizyolojik damlalar tercih edilmelidir. Korunma için herhangi bir aşı söz konusu değildir. Küçük bebeklerde hastalık daha ciddi seyredebileceğinden nezleli olan kişiler bebeklerle temastan kaçınmalıdırlar'' ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA