Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: 'Demokratikleşme Paketini Çok İyi Anlamak ve Anlatmak Gerekir”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Demokratikleşme Paketi” ile ilgili, “Türkiye silahtan terörden arınmış, demokratik standardı yükselmiş, halk ve özgürlük çıtasının yükseldiği herkesin yaşama hakkını güvence altına aldığı zeminde bir kalkınmasını gerçekleştirmek üzere kararlı bir şekilde yola devam ediyoruz” dedi.

Çıkan yangın sonucunda küle dönen Altındağ Yunus Emre Halk Çarşısını, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye Esnaf ve Sanatkar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katılımıyla açıldı. Törende konuşma yapan Bakan Yazıcı, şunları söyledi:
“Bizimle bu ülkenin temel direği olan esnaf sanatkâr arasında mesafe oluşturmaya çalıştırdılar. Ama esnafımız basiretli, kesinlikle bu tür oyunlara gelmedi. Kimin kendisine hizmet götüreceğini sorunların çözüm konusunda kimin proje sahibi olduğunu, bu sorunların giderme noktasında zorluklara karşı siber edeceğini biliyor. Belediye Başkanı ile bir araya gelerek, kısa zamanda yanan dükkânların yerine bu alanda prefabrik yeni dükkânlar yapacağını. Yapılacak olan bu dükkânlar yangın sırasında burada faaliyette bulunan esnafa adalet ölçüsünde tahsil edilecek, buradaki imalat işi Ramazan bayramından önce bitirilecek. Mutabakat bu şekildeydi. Bunların hepsi gerçekleşti.”
Demokratikleşme paketini çok iyi anlamak, çok iyi anlatmak gerektiğini ifade eden Bakan Yazıcı, “Her şey kötü, her şey yanlış diyenlere bakmayın. Türkiye silahtan terörden arınmış, demokratik standardı yükselmiş, halk ve özgürlük çıtasının yükseldiği herkesin yaşama hakkını güvence altına aldığı zeminde bir kalkınmasını gerçekleştirmek üzere karalı bir şekilde yola devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Ahilik geleneği çok eski yıllara dayandığını, esnaf ve sanatkarların hükümet olarak desteklendiğini söyleyen Bakan Yazıcı, ”800 yıl önce esnaf ve sanatkârımızın üretimiyle, satıcıyla tüketici ile alakalı bugün ki modern kuruluşların hayata geçirmeye çalıştığı düzenlemeleri 800 yıl önce düşünmüş ve hayata geçirilmiştir. Böyle zengin bir hazineye razıyız. Biz her zaman bu ülkede üretenler, ürettiğini satanlarla hep beraber olduk hiçbir ayrım yapmadık. Ülkenin çözüm noktasında bölgesel farklılık hiçbir zaman gözetmedik. Hep Türkiye dedik projelerimizi öyle yaptık. Esnaf ve Sanatkar ölçeğine baktığımız zaman elbette ki yaptıklarımızın ölçüsünü bilebilmek için kıyaslamada önemli bir yöntem 2002 yılında yüzde 50’ler yüzeyinde kredi faizi uygulayan esnafımız bugün bir yıla kadar yüzde 4 bir yıldan sonra da yüzde 5 faiz ödüyor. Kullandırdığımız kredi miktarı toplam 9 milyar Türk Lirası düzeyindedir. 2013 yılında Esnaf ve Sanatkarımızın Halk Bankasından kullanacağı kredilerin yüzde 50 faiz desteği için 600 milyon Türk Lirasına yakın kaynak bütçeye konmuş durumda” dedi.

Yeni bir kanun tasarı üzerinde çalışmanın sonu geldiğini belirten Bakan Yazıcı, ”Pazartesi günü Kurum görüşüne göndereceğiz. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi hakkında kanun tasarısı. Yıllardır beklediğimiz tasarı görüşleri aldık ama yeniden metin üzerinden eleştirileri katkıları alacağız” dedi.

Törende konuşan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Altındağ belediyesi olarak 700 kadar esnafa söz verdik. Yangın felaketin yaşandığı günden itibaren esnafın yanında olan ve bir ay kısa bir sürede yeni çarşafın temelini atan Altındağ Belediyesi, yepyeni çarşıyı 4 ayda tamamladı“ diye konuştu.

Altındağ Yunus Emre Halk Çarşısı açılışını yapan Bakan Yazıcı, esnafı ziyarette bulundu. Ziyaret sırasında 4 aylık bebeği kucağına aldı.
Kaynak: İHA