Edirne Yemekleri, Ünlü Şef ve Aşçılara Sunuldu

Edirne Valisi Hasan Duruer, "Dışarıdaki insanların bakış açısıyla, onların görüşleriyle Edirne dünya çapında bir kent haline gelebilir" dedi.

Duruer, bir gastronomi dergisi ve Edirne'deki sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle düzenlenen Edirne Kent Mutfağı Osmanlı Saray Yemekleri Gezisi kapsamındaki yemek tanıtım programında yaptığı konuşmada, Edirne'nin Türkiye'de yeterince tanıtılamadığını söyledi.

Edirne'nin muhteşem bir zenginlik ve güzelliğe sahip olduğunu belirten Duruer, Türkiye'nin hiçbir yerinde iki nehrin bir şehirden aktığını görmediğini ifade etti.

Duruer, "Edirne, tarihin akışı içerisinde baktığınız zaman birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Biz bunların hepsini kendi kültürümüz olarak kabul ediyoruz çünkü burada büyük bir medeniyet birikimi var" dedi.

Kentin, çok dinli ve çok kültürlü bir yer olduğunu ifade eden Duruer, "Bu kültürün değerlendirilmesi için muhakkak dışarıdan aşı gerekiyor. Kendi dinamiklerimizle bu kültürü ayağa kaldırma şansına sahip değiliz. Dışarıdaki insanların bakış açısıyla, onların görüşleriyle Edirne dünya çapında bir kent haline gelebilir" diye konuştu.

Türk mutfağı araştırmacısı Vedat Başaran da gösterilecek çabayla Osmanlı saray mutfağı yarışmasını Edirne'de tamamlamak istediklerini belirtti.

Amasya ile başladıkları yarışmalara Manisa, İstanbul ve Bursa ile devam ettiklerini ifade eden Başaran, kentin buna hazır olduğunu gördüklerini, otantik tarihi binalarda bu yarışmayı organize edebileceklerini dile getirdi.

Gastronomi derneği Chaine des Rotisseurs'un Başkanı Mohamed Hammam da son yıllarda büyük artış yaşanan gastronomi turizminin İstanbul'da tam anlamıyla sunulamadığını söyledi.

Gastronomi altyapısını anlatabilecek yerlerin az olduğunu belirten Hammam, "Eğer bu altyapı Edirne'de oluşabilirse, turlar buraya gelmeye başlar ve bu da bölgesel mutfağın tekrar ortaya çıkmasını sağlar" ifadesini kullandı.

Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Samancı da Edirne'nin Osmanlı sarayının izlerini taşıdığını, bu izlerin avantaja dönüştürülebileceğini söyledi.

Şef Rudolf Van Nunnen de yöresel yemekleri hazırlarken sağlık nedenleri dolayısıyla pişirme tekniklerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Programda farklı aşçılar tarafından hazırlanan Edirne yemekleri, hardaliye eşliğinde şef, gurme, gazeteci ve televizyonculara ikram edildi.

Kaynak: AA