Halıyı İlmek İlmek Dokuyarak Değil, Taş Döşeyerek Oluşturuyor

Isparta'da, 20 yıldır mermer sektöründe çalışan İbrahim Marulcu, 1 metreküplük mermerleri kullanarak mozaik halı yapıyor.


Marulcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1990 yılında mermer fabrikası açtığını, bir süre işlettiği fabrikayı işlerinin kötü gitmesi nedeniyle kapatmak zorunda kaldığı söyledi.

"Bu dönemde hobi olarak başladığım mozaik halı yapımı daha sonra asıl işim haline geldi" diyen Marulcu, gelen siparişler üzerine kurum ve kuruluşlara mozaik halı yapmaya başladığını anlattı.

Marulcu, Türkiye ve dünyada mermer halı üretiminin yapılmasına rağmen işlemin file üzerinde gerçekleştiğini, bunun da mermer halının ömrünü kısalttığını vurguladı.

Kendisinin yaptığı mermer halıların iç ve dış mekanlarda yıllarda bozulmadan kalabileceğini vurgulayan Marulcu, mermer halıya her türlü motifin yanı sıra insan, hayvan ve çiçek figürlerinin de işlenebileceğini kaydetti.

Mozaik halı üretimin oldukça zor olduğunu dile getiren Marulcu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin tüm renkleri Afyonkarahisar'da toplanıyor. Ben de buradan halıda kullanacağım taşları alıyorum. Uşak'ın yeşil, Alanya'nın siyah, Muğla'nın bor, Bilecik'in pembe taşlarını kullanıyorum. Türkiye'deki renk skalasında 240 renk bulunuyor ancak bunların sadece 7-8'ini kullanıyorum. Taşları, daha sonra her biri 1 metreküplük olacak şekilde makinede kesiyorum ve döşeme işlemini gerçekleştiriyorum."

Marulcu, 6 metrekarelik mozaik bir halıyı 2 ayda tamamladığına dikkati çekerek, 6 metrekarelik halıda yaklaşık 54 bin mermer parçası kullandığını ifade etti.

Kaynak: AA