Dünyanın 6. En Yüksek Barajı Tam Kapasite Üretime Geçti

Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali, tam kapasite üretime geçti.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 249 metre ile çift eğrilikli beton kemer barajlar arasında dünyanın 6'ncı en yüksek barajı olan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin tam kapasite üretime geçtiğini belirtti.

Deriner Barajı'nın bütün üniteleriyle işletilmek üzere Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğüne devredildiğini kaydeden Eroğlu, her biri 167 megavat kurulu güce sahip 4 üniteden oluşan santralin yılda 2 milyar 118 milyon kilowatsaat hidroelektrik enerji üreteceğini ve yaklaşık 750 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağını bildirdi.

Eroğlu, santraldeki üretimin Türkiye'de üretilen enerjinin yüzde 1,1'ine ve Çoruh Havzası'ndaki projelerde üretilecek toplam enerjinin ise yüzde 14'üne denk geldiğine işaret ederek, 3 milyon 400 bin metreküplük gövde hacmiyle 1 milyar 970 milyon metreküp su depolanacak Deriner Barajı'nın 26,5 kilometrekarelik göl alanıyla ile Tuz Gölü'nü geride bırakacağını vurguladı.

Üretilecek enerjinin karşılığında milli bütçeye yıllık 550 milyon lira katkıda bulunulacağına dikkati çeken Eroğlu, "Ayrıca mansabında bulunan Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su sağlayarak bu barajların yıllık üretimine 25 milyon liralık ilave katkıda bulunacak. Böylece Deriner Barajı'nın toplamda yıllık faydası 575 milyon liraya ulaşacak" ifadesini kullandı.

-200 tonluk çiviler kullanıldı

Eroğlu, inşaatı sırasında depreme karşı barajı çevreleyen tepelerin sağlamlaştırılması için her biri 200 tonluk çivilerle zeminin birbirine bağlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Deriner Barajı, her birimiyle yeryüzündeki en sağlam yapılardan biridir. Şimdiye dek inşa edilmiş en büyük yeraltı elektrik santrallerinden birine sahip olan baraj, dünya üzerindeki mühendislik harikaları arasında gösterilmektedir. Baraj, ayrıca Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden Çoruh Nehri üzerindeki Borçka ve Muratlı barajlarının da ekonomik ömrünü uzatacak ve kendisini 7 senede amorti edecektir."

Kaynak: AA