Su Ürünleri Sektöründen İspanya'da Tanıtım Atağı

Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörlerinden su ürünleri sektörü, İspanya'da tanıtım atağına kalktı.


Kişi başı tüketim miktarı açısından Japonya'dan sonra dünyanın ikinci büyük pazarı İspanya'da 22-24 Ekim 2013 tarihlerinde düzenlenen Barselona Su Ürünleri Fuarı'na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu,Türk su ürünlerini tanıttı.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, İspanya'nın dünyanın üçüncü büyük su ürünleri ithalatçısı konumunda bulunduğunu, bu ülkenin kişi başı tüketim açısından Japonya'dan sonra dünyada ikinci büyük pazar olduğunu belirtti.

İspanya'da kişi başı yıllık su ürünleri tüketiminin 37,5 kilogram olduğuna, ülkeye giden yaklaşık 50 milyon turistin de pazar büyüklüğünü etkilediğine dikkati çeken Kızıltan, şunları kaydetti:

"Ülkede en fazla deniz levreği ve çipura gibi taze deniz balıklarına rağbet edildiğini gördük. İlk kez 2012'de düzenlenen bu fuarın talep gören bir fuar olduğunu ve ilerleyen yıllarda dünyanın en önemli su ürünleri fuarı olan ESE/Avrupa Su Ürünleri Fuarı ile rekabet edebilecek konuma yükselebileceği düşünmekteyiz. Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde taze deniz ürünü talebi her geçen gün arttığını göz önüne alırsak Türkiye su ürünleri sektörünün buradaki pazarı daha yakından tanıması halinde İspanya su ürünleri sektöründe iyi bir konuma yerleşeceği kanaatindeyiz."

Türkiye'den İspanya'ya 2012 yılının ilk 9 ayında 11 milyon 855 bin dolarlık su ürünleri ihracatı yapıldığını, 2013'te bu rakamın yüzde 45 artış ile 17 milyon 151 bin dolara yükseldiğini vurgulayan Kızıltan, ihracat rakamının 30 milyon doları aşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Bu arada 150'nin üzerinde firmanın katıldığı fuarda Su Ürünleri Tanıtım Grubu standını Türkiye'nin Barselona Başkonsolosu Emir Salim Yüksel, Barselona Ticaret Ateşeleri Ayfer Çomoğlu ve Bekir Aslaner'in yanı sıra Katalonya Tarım Bakanı ve Bakanlık temsilcileri de ziyaret etti.

Kaynak: AA