Tbmm Dış İlişkiler Komisyonu'nun İrak Temasları

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, ülkesinin komşularıyla, özellikle de Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olmayı arzuladığını söyledi.


Başbakan Maliki, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ile beraberindeki heyeti, başkent Bağdat'taki başbakanlık ofisinde kabul etti.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, görüşmede, bölgedeki siyasi gelişmelerin, özellikle de Suriye meselesinin ele alındığı belirtildi.

Maliki'nin, gelişmelerin, ikili ilişkilerin güçlendirilmesini gerekli kıldığını vurgulayarak, bölgedeki ülkelere, yaşanan güvenlik sorunları, siyasi ve ekonomik problemlerin üstesinden gelinebilmesi için işbirliği çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Irak'ın her zaman karşılıklı çıkar ve saygıya dayalı iyi komşuluk ilişkileri içinde olmayı memnuniyetle karşıladığını belirten Maliki, "Irak, komşularıyla, özellikle de Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmayı arzuluyor" ifadesini kullandı.

Açıklamada, TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bozkır'ın, Maliki'nin yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret etmesini umduğunu ifade ettiği ve "Başbakan Erdoğan sizi Türkiye'de görmekten memnun kalacaktır" ifadesini kullandığı belirtildi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yakında gerçekleştirmesi beklenen Bağdat ziyaretlerinin önemine değinen Bozkır'ın, "Türkiye, Irak halkının iradesine saygı duymaktadır. Ankara, tarihi bağları olan Bağdat ile yakın ilişkiler içinde olmayı istemektedir" dediği kaydedildi.

- Bozkır-Nuceyfi görüşmesi

Bozkır, Bağdat ziyareti sırasında ayrıca Irak Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ile de bir araya geldi.

Meclisten yapılan açıklamada, görüşme sırasında Nuceyfi'nin Türk-Irak ilişkilerinin gelişmesi ve normalleşmesinin yanı sıra ekonomi, güvenlik alanlarında iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmek için birlikte çalışmanın gerekliliğine dikkati çektiği belirtildi.

Bozkır ise Irak parlamentosunun iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için üstlendiği role işaret ederek, ''Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu, Irak'taki güvenliğin, tüm bölgedeki barış ve güvenliği kapsadığını" belirttiği kaydedildi.

Kaynak: AA