Selimiye Camisi Meydanındaki Kazı Çalışmaları

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, "Yemiş Kapanı Hanı'nın ortaya çıkartılması Edirne'nin turizmine büyük katkı sağlayacaktır fakat benim şahsi fikrim sadece Osmanlı yapılarıyla değil daha alttaki yapılara doğru yapılacak arkeolojik kazılar Roma döneminden kalma önemli eserlerin gün yüzüne çıkmasına imkan sağlar" dedi.


Beksaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selimiye Meydanı'ndan yapılan kazı çalışmalarının Edirne'nin turizmi ve kültürel gelişimi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Selimiye Camisi'nin Edirne'nin en önemli tarihi yapılarından biri olarak kabul edildiğini belirten Beksaç, şöyle konuştu:

"Selimiye Camisi muhteşem bir eserdir. Çevresinde çok sayıda Osmanlı yapısı mevcuttur. Bugün yapılan kazı çalışmaları da bunu en iyi şekilde ortaya koymaktadır. Selimiye Camisi'nin altında çok daha erken dönemlere ait buluntular olma ihtimali çok yüksektir. Roma döneminde önemli tapınakların yer aldığı bilgileri elimizde mevcut. Bu bölgede bir Zeus Tapınağı ve Demeter tapınağının bulunduğu bilgileri var."

Beksaç, 16. yüzyılda Edirne'nin bir ticaret merkezi olduğunu, bu nedenle kentte çok sayıda han bulunduğunu, kazı çalışmalarının genişletilmesiyle Yemiş Kapanı Hanı gibi diğer hanların da gün yüzüne çıkartılabileceğini ifade etti.

- "Kentin turizmine büyük katkı sağlayacaktır"



Beksaç, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan Selimiye Camisi meydanında yapılan kazı çalışmalarında, tarihi Yemiş Kapanı Hanı'nın kalıntılarının ortaya çıkarıldığını hatırlattı.

Yemiş Kapanı Hanı'nın Edirne'nin turizmine büyük katkı sağlayacağını belirten Beksaç, şunları kaydetti:

"Yemiş Kapanı Hanı'nın ortaya çıkan kalıntılarının camla kaplanarak korunması gerçekten çok olumlu bir gelişme. Camla koruma Avrupa ve Amerika'da bir çok yerde yapılan koruma sistemidir. Yemiş Kapanı Hanı'nın ortaya çıkartılması Edirne'nin turizmine büyük katkı sağlayacaktır fakat benim şahsi fikrim sadece Osmanlı yapılarıyla değil daha alttaki yapılara doğru yapılacak arkeolojik kazıların Roma'nın Edirne'deki varlığını kanıtlaması bakımından bu çok önemlidir. Bu bize, gelen turistlere bir Roma kenti olarak Edirne'yi tanıtma fırsatı verecektir."

Kaynak: AA