Numan Kurtulmuş Eskişehir’de

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir’e gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Birlik Vakfı Eskişehir Şubesi tarafından "Pazartesi Konuşmaları" kapsamında düzenlenen ‘Yeni Türkiye'nin İnşası’ konulu konferansa katıldı.


Birlik Vakfı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'yeni Türkiye ve eski Türkiye' sözünün siyasette sıkça kullanılan bir söz olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, ‘‘Yeni Türkiye, eski Türkiye lafı siyasetten epey kullandığımız bir söz. Özellikle yeni Türkiye meselesi aslında Türkiye'de halkın siyasi tarihimiz boyunca en önemli talebi kendi sesinin hakim olduğu inşası talebidir. Bu aslından eski Türkiye'yi bir tarafa bırakmak ve yeni Türkiye'yi oluşturma talebidir. Türkiye siyasetinde kara ve söz mercisinde halk olsun, millet olsun talebinin kısaltılmasıdır. Aynı zamanda yeni Türkiye'nin inşasından bahsederken Türkiye'nin geldiği, geçtiği yolları iyi algılamak zorundayız. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, nereden geldiğini bilmeyen milletler, nereye gideceklerini de bilemezler. Tepeden inmeci totaliter, otoriter bir batılılaşma, Türkiye'de Tanzimat’la başlayan süreç, modernleşmeyi zoraki bir batılılaşma olarak anlayan bir anlayış. Kılık kıyafetten tutun, müziğine kadar, ezanına kadar Türkiye'de ‘halkın var olan değerlerini değiştirsek yani şekil olarak batılılara benzersek, batılı olarak adam oluruz diyen’ bir zihniyet, 18 yıl boyunca bu memlekette ‘Tanrı uludur, tanrıdan başka yoktur tapacak’ bir sesi ezan diye millete dinletirler’’ dedi.

12 Eylül öncesinde yaşananlara değinen Kurtulmuş, ‘‘Eski Türkiye'de bir sürü faili meçhul cinayetler, şüpheli ölümler var. 12 Eylül öncesi 7 bin gencimiz ölmüş. Toplumsal şiddet olaylarında Gazi mahallesi, Sivas, Çorum, Malatya olayları, Türk-Kürt, ilerici-gericiyi bu ülkenin çocuklarını birbirine düşürmüşler. Bakıyorsunuz tezgah aynı tezgah. Kopya çekmişçesine senaryo aynı senaryo. Ölen bizim Mehmetler. Türkiye bu dönemleri geçirmiş. Türkiye'de darbeler ve olağanüstü dönemler var. 5 kere askere darbelerle, müdahalelerle Türkiye'nin yolu kesilmiş ama çok şükür her darbeden sonra millet tekrar kendi istikametini bulmuş, darbecilerin tam zıttı iradeyi ortaya koyarak sandıktan farklı sonuç ortaya çıkarmış’’ diye konuştu.

Türkiye'nin geçtiğimiz 10 yılda demokrasi ve politik alanda reformlar yaptığından bahseden Numan Kurtulmuş, bu iki unsurun yan yana gerçekleştirildiği için Türkiye’nin başarılı olduğunu kaydetti.

Numan Kurtulmuş, ‘‘Türkiye'ye sıradan bir Ortadoğu ülkesi değil, büyük medeniyetlerin varisi ve çok büyük potansiyeli olan, gelecek vaat eden bir ülkeydi. Dolayısıyla bu büyüklük içinde olan ülkenin hem politik, hem de siyasi reformlarını eş zamanda yapması lazım. Geçtiğimiz 10 yıl bu anlamda değişim sürecedir. Önümüzdeki 10 yıl ise Türkiye'nin bu değişimleri kalıcı, sistematik hale getirdiği bir dönem olmak mecburiyetindedir. Türkiye'nin 50 yıl sonra siyasi tarihi yazıldığında 2007 ve 2010 referandumları Türkiye siyasi tarihini önemli değişim noktalarından birisi olarak gösterilecektir’’ şeklinde konuştu.

Öte yandan kamuda başörtüsü ile çalışılması konusu hakkında konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, şunlar aktardı:
‘‘Artık kamuda başörtülü kardeşlerimiz görev alabilecekler. Bunun önü açıldı. İnşallah milletvekili olmanın önü de açılacak. 17-18 yaşındaki kız çocuklarına ikna odaları denilen işkencehanelerde başörtüsü yüzünden işkence edilmelerine bir karşılığı olamamalı mıdır? Yapanın yanına kar mı kalmalıdır? Ben eşi başörtülü olduğu için Türk Silahlı Kuvvetleri’nden atılan nice insanlar tanıyorum. Aralarında psikolojik bunalımlar geçiren nice insanlar tanıyorum. Hatta intihar edenlerin bile biliyorum. Bunları yapanlardan hiç mi hesap sorulmamalıdır? 28 Şubat'ta bankaların içini boşaltanların, bankalardaki finansal hortumlamaları yapanlara zemin hazırlayanların hiç mi verecek hesapları yoktur? Biz bunları Ahmet bey, Mehmet için değil, bundan sonra bir daha hiç kimse aklından ikna odasını geçirmesin diye, bir daha bu memlekette kimse sırtını askere yaslayarak bankayı hortumlamasın diye istiyoruz. Bunları istemek bu milletin hakkıdır. Baş örtüsü yüzünden üniversiteye öğrenci bile olarak alınmayan kardeşlerimiz, bunlar bugün kamuda memur olacak, bunlar hiç aklımızdan geçer miydi?’’
TÜRKİYE'NİN 4 TANE TEMEL MESELESİ VAR
Gelecek 10 yılda yapılması planlanan konulardan bahseden Numan Kurtulmuş, ‘‘Türkiye'nin 4 tane temel meselesi var. İnşallah 10 yıla kalmayacak. Birincisi yeni anayasa. Sadece anayasa yazmak değil, anayasa milletin istediği istikamette yapmak. Türkiye'nin bütün meselelerin çözümü yeni bir anayasa yapmaktan geçer, bunu da inşallah yapacağız. İkincisi terörün sona erdirilmesi ve demokratik yollardan terörün sonlandırılmasıdır. Bu meselede Türkiye'nin yolunu kesmek isteyenler olabilir ama çok şükür bu terörün çözülmesi için 3 irade yan yana gelmiştir. Üçüncü olarak antidemokratik yasaların ortadan kaldırılması. Bütün yasaların gözden geçirilmesi. Son olarak toplumsal bütünlüğün sağlanması. Bu memlekette hiç bir yurttaşımızın ne mezhebinden, ne dininden, ne yaşam tarzından, ne siyasi fikrinden dolayı kendisini ikinci sınıf vatandaş olarak hissetmeyeceği bir Türkiye'nin inşası. Bu Türkiye'yi kurmak boynumuzun borcudur. İnşallah gelecek 10 yıllık siyasi vizyonumuz bunlardır. Önümüzdeki 10 yılık süre Türkiye'nin faz değiştirme dönemidir. Türkiye sadece rakamları başarılı olan bir ülke değil, bunun ötesinde gerçekten üreten, istihdam oluşturan ve ihracat yapan bir Türkiye. Güçlü bir Türkiye'nin olması için Türkiye'nin ayaklarının güçlü basabilmesi lazım’’ diye belirtti.

Program sonunda Numan Kurtulmuş'a vakıf yetkilileri tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Programa, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Süleyman Reyhan ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: İHA