Vali Çomaktekin’den Tarihi Kentsel Dönüşüm Vurgusu

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, “Amasya’nın tarihi estetik yapısı ile yeni binalar iç içe girmiş durumda.

Vali Çomaktekin’den Tarihi Kentsel Dönüşüm Vurgusu
Bu durumun çözüme kavuşması için gerekli kurumlarca görüşülüp projeler hazırlanması gerekiyor” dedi.

İş Bankası’nın kentsel dönüşüm çalışmalarının finansmanına yönelik olarak hazırladığı projenin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’de geçmişte kalitesiz malzemeyle zemin etüdü yapılmadan, araçların nereye park edileceği düşünülmeden, sosyal alanlar planlanmadan yapılaşmaya gidildiğini belirten Vali Çomaktekin, “En önemlisi ise bu olumsuzlukların deprem bölgesi olan Türkiye’de yaşanıyor olmasıdır. İşte bu düşünülmeyen konular sonrasında içerisinde yaşadığımız şehirler can ve mal güvenliğimizi tehdit eder duruma gelmiştir. Amasya gibi çok güzel tarihi şehirlerimiz var. Bu tarihi şehirlerimizin mimari yapılarını düşünmeden yapılanmaya gitmişiz. Bunu bugün Amasya’da da görmekteyiz” diye konuştu.

Avrupa ülkelerindeki şehirleşmeden örnek veren İbrahim Halil Çomaktekin, “Avrupa şehirlerine gittiğinizde şehirleri kurarken altyapıya ve şehrin kurulacağı alanın seçimine çok önem verdiklerini görüyoruz. Avrupa’da şehirler kurulurken birinci sınıf tarım arazilerine, su kaynaklarına, çevreye, hayvanlara ve bitki örtüsüne zarar vermeyecek konumdaki alanlar seçilmektedir. Zemin etüdünü iyi yaparlar caddeleri ve metro hatlarını planlarlar. Parklar ile sosyal yaşam alanları için alanlar ayırırlar. Bunun sonucu olarak da bin yılık taş binaların olduğu şehirler görürsünüz” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşümün önemine değinen Çomaktekin, riskli binaların kaldırılması ve yenilerinin inşası için önemli adımlar atıldığını kaydetti.

Toplantıya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, İş Bankası yetkilileri, İMO il temsilcisi Mustafa Hatipoğlu ile müteahhit firma temsilcileri katıldı.

Kaynak: İHA