750 Suriyeli Gence Üniversite Kapısı

Suriye’den Türkiye’ye kaçarak çeşitli kamplarda barınan, üniversite adayı 750 genç, Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğrenim ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenen kursta iyi derecede Türkçe öğrenerek kendilerine üniversite kapısını araladı.

750 Suriyeli Gence Üniversite Kapısı
Gaziantep Üniversitesi, AFAD, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve UNICEF Türkiye tarafından Suriyeli Misafir Öğrencilere Türkçe Öğretme Projesi kapsamındaki kurs 6 ay devam etti. 7 ildeki 12 kampta, Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğrenim ve Uygulama Merkezi’nin 60 öğretmeni tarafından verilen kurslara, üniversite adayı bin Suriyeli genç katıldı.

Kurslarda, 392 Suriyeli C1 seviyesinde iyi derecede Türkçe öğrenirken, 112 öğrenci ise belirli eğitim seviyesini yakaladı. Türkçe kursuna sertifika alma hakkı kazananlar için Gaziantep’in Nizip İlçesi’ndeki Konteyner Kent’te tören düzenlendi.

Törene; Nizip Kaymakamı Yaşar Karadeniz, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, UNİCEF Türkiye Başkanı Dr. Ayman Abulaban ve Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Uzmanı Musa Budak, Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan ile TÖMER Müdürü Mustafa Gültekin katıldı.

Sertifika töreninde konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, GAÜN ile Halep Üniversitesi arasında, savaş öncesi son derece iyi ilişkiler oldukların hatırlatarak şunları söyledi:
“Komşumuzun şuanda içinde bulunduğu durum içler acısı. Bizim, üniversite olarak bu duruma seyirci kalmamız mümkün değil. Bu doğrultuda Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretim ve Uygulama Merkezi tarafından kamplarda Türkçe eğitimi verdik. Suriyeli gençlerimizin 6 ay gibi kısa bir sürede Türkçeyi iyi derecede öğrenerek sertifika hakkı kazanması bir başarı öyküsüdür. Bu başarıda, öğretmenlerimizin gece, gündüz canhıraş mücadelesinin payı büyüktür. Sertifika alacak bu gençlerimiz bundan sonra üniversitelere devam edecek. Bu gençlerimiz gelecekte ülkelerinin kaderini çizerek, Türkiye ile Suriye arasında köprü olacaklar.”
UNİCEF Türkiye Başkanı Ayman Abulaban ise Suriye’nin zor dönemden geçtiğini belirterek, “Bizim buradaki hedefimiz Suriye’nin geleceğini ayakta tutmak. Bu da ancak bilim ve eğitimle mümkün olacaktır. Buradaki kurslara devam eden gençler Türkçe öğrenerek üniversiteye girme yolunda önemli bir adım attılar” diye konuştu.

Kursları düzenleyen TÖMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin de dil eğitimi için kısa sürede 392 genci Türkçe öğrenmesinin memnuniyet verici olduğunu, kursların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini vurguladı.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Coşkun toplu fotoğraf çekiminin ardından UNİCEF Türkiye Başkanı Ayman ve kursta diğer emeği geçenlere yöresel hediyeler sundu.
Kaynak: İHA