İzto Hem Ticaret Hem Expo İçin Gana'ya Gidiyor

İzmir Ticaret Odası, Batı Afrika'nın en hızlı gelişen ve en kolay iş yapılan ülkelerinden biri olduğu belirtilen Gana'ya 20-23 Ekim'de iş ve inceleme gezisi düzenliyor.


İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Gana'da Batı Afrika Ekonomik Topluluğu'na üye 15 ülkenin ticaret odası başkanı ile bir araya geleceklerini belirterek, "Hem Afrika ile ticaretimizi arttırmak hem de EXPO 2020 adaylığımıza destek istemek için görüşeceğiz" dedi.

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu hatırlatan Demirtaş, bu hedefe ulaşmak için yeni pazarlara açılmanın önem taşıdığını, Afrika'nın da üçüncü bin yılın kıtası ve ülkemiz için büyük fırsatlar sunduğunu belirtti.

Afrika'da Türkiye'nin daha fazla var olması gerektiğini ifade eden Demirtaş, Afrika'nın 40 ülkesinde büyükelçiliğimizin olduğunu, 50'ye yakın ülkeye direkt uçuş yapıldığını hatırlattı. ''Bütün bunlar bizim Afrika'ya olan ilgimizi gösteriyor'' diyen Demirtaş, bu ilginin bugüne kadar Afrika'yı sömürenlerden ve Afrika'dan bir şeyler alanlardan farklı olduğunu vurguladı. Afrika pazarına yakın dönemde girilmediği takdirde pazarın sunduğu olanakları kaçırma riskinin bulunduğunu kaydeden Demirtaş, ''Tüm bu nedenlerle uzun süredir Afrika ülkeleri ile temaslarımızı sıklaştırmıştık. 20-23 Ekim tarihleri arasında da Batı Afrika'nın en önemli ülkerinden birisi olan Gana'ya bir iş ve inceleme gezisi düzenliyoruz" diye konuştu.

Gana'ya gıda, tarım, tarım makine ve ekipmanları, inşaat, inşaat malzemeleri, balıkçılık, elektrik malzemeleri, tekstil, hazır giyim, mobilya, akaryakıt, aydınlatma, mermer, seramik, ve sıhhi tesisat sektörlerinden 18 kişilik bir heyet ile gittiklerini belirten Demirtaş, "Üyelerimiz Ganalı meslektaşları ile görüşecek, fabrika ziyaretlerinde bulunacağız. Gana, Dünya Bankası'nın "Doing Business 2011" başlıklı raporunda, iş ortamı kolaylığı bakımından dünyada 67'nci, Batı Afrika'da ise 2'nci sırada yer alıyor. Afrika'da çok önemli bir ülke. Kişi başı gelir 3 bin 400 dolar. 1.8 milyar varil petrol rezervi var ve bu petrol iki yıldır çıkartılmaya başlandı. Bunun da etkisi ile hızla gelişen bir ülke" dedi.

Demirtaş, hızla gelişen bir ülke olan Gana'nın 30 milyar doları geçen dış ticaretinde Türkiye'nin payının 528 milyon dolar, İzmir'in ise sadece 14 milyon dolar olduğunu belirterek, tarım, madencilik, petrol başta olmak üzere pek çok sektördeki fırsatları değerlendirip bu payı arttırmak istediklerini söyledi.

EXPO İÇİN DE TEMASLAR YAPILACAK

Gana ziyareti kapsamında Batı Afrika Ekonomi Topluluğu'na üye 15 ülkenin ticaret odası başkanının katılımı ile Gana'da bir toplantı düzenleyeceklerini belirten Demirtaş, ayrıca Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Gana Dışişleri Bakanı Hanna Teetteh, Gana Ticaret Bakanı Haruna Iddrisu ile de görüşeceklerini söyledi.

Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu oda başkanları ile Afrika'da hangi konularda işbirliği yapacağımızı konuşacağız. Bir diğer önemli konumuz da kuşkusuz kentimizin EXPO 2020 adaylığı olacak.

Gerek Afrikalı ülkelerin yöneticileri gerekse BİE delegeleri ile yaptığımız görüşmelerde "Bu EXPO sadece İzmir'in EXPO'su değil Afrika'nın da EXPO'su" olduğunu vurguluyoruz. İlk defa bulunduğumuz coğrafyada bir EXPO düzenleme şansı var. Bu EXPO sayesinde sadece biz değil Afrika da kazanacak. Bunu ECOWAS toplantısında da Gana'lı devlet yetkilileri ile yapacağımız toplantılarda da anlatıp, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına destek isteyeceğiz. 27 Kasım'da Paris'te yapılan oylamaya kadar Afrika ülkelerinin delegeleri ile yoğun temaslarımız sürecek. EXPO oylamasında bizim için Afrika en kritik bölge. Afrika'nın oylarını blok olarak almak istiyoruz ve bunun için çalışacağız."

Kaynak: AA