Kalitesiz Kömür Hem Cana Hem Cebe Düşman

Havaların soğumasıyla özellikle kömür sobalarında yakılan kalitesiz kömürler, zehirlenme riskini arttırmasının yanı sıra ısısı düşük olduğundan verimsiz oluyor.


Sonbaharla birlikte hava sıcaklıklarında düşüşün başlamasıyla fosil yakıtlarla ısınan vatandaşların satın aldığı kömürlerin kalitesiz olması, soba ve kalorifer kazanlarında daha fazla yakıtın kullanılmasını yol açmasının yanı sıra zehirlenme riskini de arttırıyor.

Özellikle kömür sobalarında iyi yanmayan kömürden çıkan gazın, insanları zehirlememesi ve çevreyi kirletmemesi için yakıt satın alırken kalorisi, külü, kükürdü ve nem miktarının göz önüne alınması isteniyor.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kömürde ısınmayı sağlayanın yakıtın kütlesinin değil kalorisi olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.

Kalorisi düşük 3 ton kömür yerine kalorisi yüksek ve nemi düşük 1 ton 800 gram kömürle ısınılabileceğini vurgulayan Kaymakçı, kalori arttıkça yakılan kömür miktarının azalacağına işaret etti.

Kaymakçı, vatandaşların ucuz diye tercih ettiği kalitesiz kömürlerin ısınma verimliliği göz önünde bulundurulduğunda daha pahalıya geldiğini belirterek, "Bu yakıtları alırken mutlaka kalorisi sorgulanmalıdır. Satın alınan yerli kömürün kalorisi en az 4 bin kilokalori olmalıdır" dedi.

- "Kömür satın almanın püf noktaları"

Kömür satın alınırken kalorisinin yanında bazı unsurlara da dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Kaymakçı, yakıttaki nem miktarı arttıkça yanma sonuca açığa çıkan ısı miktarının olumsuz etkilendiğini belirtti.

Kaymakçı, kükürt içeren, nemi ve külü yüksek kömürlerin çevre kirliliğine de yol açtığını aktararak, "Külü yüksek kömür, sobaların ve bacaların daha sık temizlenmesini gerektirir. Ayrıca bacadan çıkan partikül miktarı da arttığında hava kirliliğine yol açar. Aldığınız yakıtın boyutlarına da dikkat edin. Kömür boyutu 18-150 milimetre olmalıdır. Çünkü bu boyuttakiler işlenmiş yakıtlardır. Nem, kül ve kükürt oranları düşüktür" diye konuştu.

Kükürt oranı yüksek kömürlerin yanmasıyla kükürtdioksidin açığa çıktığını vurgulayan Kaymakçı, bunun da asit yağmurlarıyla ciddi hava kirliliğine neden olduğunu kaydetti.

- Zehirlenme riski

Ucuz ve kalitesiz kömür kullanımının, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli nedenleri arasında yer aldığına dikkati çeken Kaymakçı, şunları söyledi:

"Ülkemizde ısınma amaçlı genellikle kömür sobası kullanılıyor. Karbonmonoksit kömürün sobada tam yanmamasıyla ortaya çıkıyor. Gaz, ev ortamına sızması durumunda da zehirlenmelere yol açıyor. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Fosil yakıtların bilinçsizce yakılmasından kaynaklanan zehirlenmelere bağlı ölüm sayısı artmaktadır. Zehirlenmelerin önlenmesi için kaliteli kömür kullanımı, gece yanan soba üzerine kömür atılmaması ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmesi gereklidir. Kükürdü, nemi ve külü düşük, kalorisi yüksek kaliteli kömürle daha verimli ısınabilir, karbonmonoksit zehirlenme riskini de azaltabilirsiniz."

Kaynak: AA