Omurilik Felçileri Polisle Birlikte Trafik Denetimi Yaptı

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği üyeleri, trafik polisleriyle birlikte bayram öncesi trafik kontrolü yaptı.

Trafik kazası nedeniyle felç olan bir vatandaşı gören otomobil sürücüsü, yoluna emniyet kemerini takarak devam etti.
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği üyeleri Begüm Kaya ve Güven Kaya, bayram nedeniyle aşırı yoğunlukların yaşandığı Boğaz Köprüsü Beylerbeyi çıkışında trafik polisleri ile birlikte uygulama yaptı. Trafik polislerinin durdurduğu bir otomobilin sürücüsü ile konuşan 1993 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası omurilik felçlisi olan Begüm Kaya, otomobil sürücüsüne trafik kazası sonrası engelli olduğunu ifade ederek, sürücüden hız yapmamasını, trafik kurallarına uymasını ve emniyet kemeri takmasını istedi. Bunun üzerine Begüm Kaya’yı dinleyen otomobil sürücüsü emniyet kemerini takarken, Kaya sürücüye boyunluk hediye etti.

Bayram öncesi yaşanan yoğun trafikle ilgili uyarılarda bulunan Begüm Kaya şunları söyledi:
“Dikkatli olmamız gerekiyor. Bayram güzel geçirilmesi gereken bir şey. ‘Kanlı bayram’ diyorlar. Bu bayramımız kanlı olmasın. Emniyet kemerimizi takalım, arabamızda boyunluk bulunduralım. Kendi hayatımızı düşündüğümüz kadar karşı tarafı da düşünelim. Ben trafik kazası sonucu engelli kaldım. Benim gibi birçok insan bu sebepten engelli kalabilir. Artık bunu önlemek istiyoruz.”
1998 yılında geçirdiği kaza sonucu omurilik felçlisi olan Güven Kaya ise sürücülere şöyle seslendi:
“Yüzlerce engelli var. Lütfen hız yaparken, emniyet kemerini takmadan aracınıza bindiğinizde veya yanlış bir solama yaptığınızda dikkat edin. Çünkü sonucunda sadece ölüm yok. Sonucunda tekerlekli sandalyeye bağlı kalmak da var. Siz kalmayabilirsiniz ama karşınızdaki insan kaldığı zaman hayatı onun için bitirebilirsiniz. Bir sandalyeyle hayatı devam ettirmek çok zor.”
Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Sivil Ekipler Amiri Selami Yeşilbaş da bayram nedeniyle 510 noktada hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Şuan bayram dolayısıyla 510 noktada, 2 bin 700 personel ile hizmet veriyoruz ve izinleri kapattık. Radar, kırmızı ışık uygulamalarımız artıyor. Biz vatandaşlarımızdan gidecekleri yerlere daha huzurlu, sakin bir şekilde gitmelerini istiyoruz. Hız kurallarına uymalarını istiyoruz, araç kullanma sürelerine göre hareket etmelerini istiyoruz, uzun yola gidecek vatandaşlarımız mutlaka insinler aracın oksijenini değiştirsinler. Yanımıza Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin temsilcilerini davet ettik. Bunların zamanla yaşadıkları olaylar var. Trafik kazalarında engelli durumuna düşmüşler. Bunların vatandaşlarımıza vereceği bilginin, nasihatin, öğütün daha iyi olacağını düşünüyoruz.”
Kaynak: İHA