Kurban Bayramı'nda Aşırı Et Tüketilmemeli

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, Kurban Bayramı'nda aşırı et tüketiminin sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.


Okur, yaptığı yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda doğal olarak et tüketimin arttığına dikkati çekerek, etin sindirimi zor bir yiyecek olduğunu ve özellikle yeni kesilmiş etin dinlendirilmeden tüketilmesi halinde midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceği bildirdi.

Okur, açıklamasında şunları kaydetti:

"Fazla et tüketimi kolesterolü olanlar, kalp ve karaciğer hastaları için sakıncalı durumlara neden olabilir. Et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerektir. Doymuş yağ oranı yüksek olan hayvansal gıdalar, kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkarır. Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman ayrıca yağ eklenmemelidir. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklara yol açar. Bayram ziyaretlerinde şeker, çikolata, hamur tatlıları ve beraberinde tüketilen et, hem kolesterolün yükselmesine hem de kilo alımına neden olur. Sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, posadan zengin kuru baklagil ve kepekli ekmek tüketimine önem verilmesi gerekiyor."

Kaynak: AA