Rusya Ekonomisinin Batmayacağına Dört Gerekçe

Euro Bölgesi’nde yaşanan borç krizi ve dünya ekonomilerinde yaşanan resesyon süreçlerine rağmen Rusya ekonomisi önümüzdeki yıllarda yüzde 3-4 oranında büyümeye devam edecek.

Rusya Ekonomisinin Batmayacağına Dört Gerekçe
Forbes dergisinde yer alan makaleye göre, rüşvet, yolsuzluklar, bürokrasi ve diğer engellere rağmen; petrol varil fiyatlarındaki artışın sürmesi, Rusya’nın rezervlerinin dünyanın en büyüklerinden biri olması, bütçenin fazla vermeyi sürdürmesi ve işsizlik oranların azalması nedeniyle önümüzdeki on yıllarda Rusya ekonomisinde ciddi bir sorun yaşanmayacak.Gelişmiş ekonomilerde petrol ve enerjiye yönelik talep azalsa da, gelişmekte olan ülkelerde ve uzak doğuda talep sürüyor. Avrupa ekonomileri de enerji talepleri açısından fiyatların aşırı derecede düşmesine neden olacak bir daralma içinde değil. Önümüzdeki dönemde petrol varil fiyatlarında kısmen artış bile yaşanabilir. En azından önemli oranda düşüş yaşanmayacak.Rusya’nın döviz rezervleri ise dünyanın en büyüklerinden biri. Toplam rezerv miktarı gayri safi milli hasılanın neredeyse yüzde 25’ine denk. 2008-2009 sürecinde Rusya ekonomisinin şoklardan ciddi manada etkilenmesine rezerv büyüklüğü engel oldu. Forbes’a göre gelecekte de benzer şoklar yaşanması durumunda rezervler koruma sağlayacak. Rusya 530 milyar doların üzerindeki rakamla Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük rezervine sahip. Rusya’nın 2012’nin ilk 10 ayında gayri safi milli hasılanın yüzde 1,4’ü kadar bütçe fazlası verdiğine değinen dergi, 2011’de bunun yüzde 3,2’ye ulaştığını hatırlattı. Devlet harcamalarının gayri safi milli hasılanın yüzde 32’sine ulaşması, ya da askeri modernizasyon programı çerçevesinde yapılacak harcamalar kısmi risk oluşturuyor.
Rusya’da işsizlik rakamlarının kriz sonrası süreçte giderek düştüğünü kaydeden Forbes’a göre bu durum ekonomik liberalleşme adına da önemli bir açılım imkanı veriyor. Mevcut oranlar rejimin meşruiyeti açısından da önemli bir gösterge oluşturuyor.Forbes’a göre bir kısım sorunlar da tehdit oluşturmaya devam ediyor. Özellikle enerji gelirleri dışındaki bütçe açığı, ekonominin farklı sektörleri de kapsayacak şekilde çeşitlendirilememesi ve yapısal sorunlar çözüm bekliyor .