Ülkem Koleji’nde ‘zilsiz Eğitim’ Dönemi Başladı

Manisa Özel ODTÜ-Ülkem Koleji, Türkiye’de bazı okullarda uygulanmaya başlayan zilsiz eğitim projesini hayata geçirdi.

Ülkem Koleji’nde ‘zilsiz Eğitim’ Dönemi Başladı
Ülkem Koleji Rehber Öğretmeni Burcu Yamak, zilsiz eğitimin getirdiği avantajları ve bunun öğrencilerde yarattığı değişiklikleri şöyle anlattı: “Okulumuzda, geleneksel eğitim uygulamasının klasiklerinden olan, dersin başlangıç ve bitişinde çalan zilden artık uzaklaşılmıştır. Okulda devamlı çalan zil öğrencileri koşullandırmakta, zile karşı şartlı refleks oluşturmaktadır. Bu da öğrencilerin düşünerek değil de zil sesine koşullanarak hareket etmelerine sebep olmaktadır. Okullarda düşünen ve üreten bireyler yetiştirilmesi isteniyorsa öğrencilerin zil sesiyle değil kendi bilinciyle derse girip çıkmasını sağlamamız gerekmektedir.

Öğrenci eğitiminde disiplinin temel amacı, iç kontrolü geliştirmektir. Öz disiplin öğrenciyi dışa bağımlılıktan kurtararak kendi kararlarını almasında, sorumluluğunu taşımasında önemlidir. Öğrenci, korku, tehdit, gibi unsurlardan ziyade kendi özgün değerlendirmesi sonucunda kendini kontrol edecek ve davranışlarının sorumluluğunu bilecektir.

Zil sesi, şartlanmaya neden olduğu için eğitimi bıçak gibi kesiyor. Konu bölünüyor, öğretmenlerin ve öğrencilerin dikkati dağılabiliyor. Bunun yanı sıra, gürültü kirliliğine neden oluyor. Zilsiz eğitimle hedeflenen sonuçlar; gürültü kirliliğini önlemek, öğrencilerde iç disiplini, otokontrolü sağlamak, öğrencilere zamanı verimli kullanma alışkanlığı kazandırmak, öğrencilerin sorumluluk duygusu kazanmalarına yardımcı olmak, zil sonrası koridorlardaki koşuşturmaları ve çarpışmaları önlemek ve öğrencilerin isteyerek derse girmelerini sağlamaktır.” “ÖZGÜVENLERİNİN GELİŞMESİNE YARDIMCI OLACAKTIR” Zil sesi ile derse giriş çıkışın yapılmadığı ortamlarda öğrencilerde oluşacak sorumluluk ve güven duygusu, özgüvenlerinin gelişmesine yardımcı olacağını kaydeden Yamak, “Öğrenciler de verilen sorumluluğun bilinciyle okulda ve günlük yaşamında daha dikkatli ve kontrollü davranacak, otokontrolleri ve zaman yönetme özellikleri gelişecektir. Yapılan araştırmalarda zilsiz eğitim uygulamasının katkıları ile ilgili olarak yönetici, öğretmen ve öğrencilerin büyük çoğunluğu otokontrol, özdisiplin ve sorumluluk bilinci kazandırmada uygulamanın faydalı olduğu görüşünde birleşmişlerdir. Sonuç olarak, bu uygulamayla öğrenciler, zamanın değerini anlıyorlar, dakik olma özelliği kazanıyorlar, sorumluluk becerileri gelişiyor, kendilerine daha çok güveniyorlar, daha planlı hareket ediyorlar, daha bilinçli ve düzenli bireyler oluyorlar, kendilerini ve zamanı denetleme alışkanlığı kazanıyorlar.” dedi.

Kaynak: İHA