Kuveyt Dışişleri Bakanı El Sabah Açıklama Yaptı

Kuveyt Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah El Halid El Sabah, Kuveyt'te yarın düzenlenecek uluslararası yardım konferansının Suriyeli mültecilere mali yardım ulaştırılmasını amaçlayan insani bir misyon olduğunu belirterek, ''Konferansta, Suriye içindeki ve dışındaki mültecilerin acılarını azaltmak için 1,5 milyar dolar toplamayı hedefliyoruz'' dedi.

El Sabah, ülkelerindeki kriz ortamından etkilenen milyonlarca Suriyeliye mali yardım sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler girişimiyle ve Kuveyt'in ev sahipliğinde yarın düzenlenecek yüksek düzeyli uluslararası bağış konferansı hakkında basın toplantısı düzenledi.

BM'nin geçen Aralık ayında Suriye'de giderek derinleşen kriz ve özellikle Suriyeli mültecilerin durumu konusunda tüm ülkelere çağrıda bulunduğunu hatırlatan El Sabah, bu kapsamda Kuveyt'in ev sahipliğinde yapılacak bir uluslararası donörler toplantısı düzenlenmesine karar verildiğini söyledi.

Konferansın, Suriye içindeki ve dışındaki Suriyeli mültecilerin insani ihtiyaçlarına cevap verebilmek için gerekli kaynakları harekete geçirmeyi amaçladığını kaydeden El Sabah, özellikle zorlaşan kış koşullarıyla beraber durumun daha da önem kazandığını ve aciliyet gerektirdiğini ifade etti.

BM'nin ilgili kuruluşlarının Suriyeli mültecilere yardım için 1,5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu aktaran El Sabah, ''Bu konferans, ihtiyaç içindeki Suriyeli mültecilere mali yardım ulaştırılmasını temin etmek üzere oluşturulan insani bir misyondur. İnsani krizden etkilenen bu insanlarla dayanışma içinde olmalıyız'' dedi.

Konferansa 59 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının, bakanların ve üst düzey yetkililerin katılacağını aktaran El Sabah, 18 kuruluşun yanı sıra insani yardım konusunda uzmanlaşan BM kuruluşları, Kızılay ve Kızılhaç gibi yardım kuruluşları ve 17 sivil toplum örgütünden temsilcilerin konferansta yer alacağını belirtti.

El Sabah, ''Konferansta, Suriye içindeki ve dışındaki mültecilerin acılarını azaltmak için 1,5 milyar dolar toplamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

-''Umarız BMGK beklentilere cevap verir''

İnsani yardım konusunun ele alınacağı konferansta, Suriye'deki krizin çözümü konusunda atılacak siyasi adımların gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine El Sabah, konferansın insani ilişkilere ve Suriye halkının insani ihtiyaçlarına cevap verilmesine odaklanacağını kaydetti.

Suriye'deki krizin tüm ülkelerde endişe yarattığını bildiren El Sabah, insani yardımın konunun siyasi boyutunu tamamlayan bir husus olduğunu söyledi.

Suriye'deki durumla ilgili Arap Birliği'nin sıklıkla toplantılar yaptığını, BM'nin adımlar attığını anlatan El Sabah, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi'nin BM Güvenlik Konseyi'ne konuyla ilgili bir brifing vermesinin beklendiğini de belirterek, ''Umarız BM Güvenlik Konseyi'nin tutumu, barış isteyenlerin beklentilerine cevap verecek seviyeye ulaşır'' diye konuştu.

Yarınki konferansla toplanacak yardımların ihtiyaç sahibi Suriyelilere nasıl ulaştırılacağının sorulması üzerine El Sabah, her bir donör ülkenin yapacağı yardımın nasıl ve hangi kanalla ulaştırılacağına kendisinin karar vereceğini söyledi.

Hedeflenen 1,5 milyar doların mevcut insani durumu düzeltmeye yetip yetmeyeceğinin sorulması üzerine de El Sabah, söz konusu rakamın yalnızca 6 aylık bir süreyi kapsayacağını ve Suriyelilerin ihtiyaçlarını Haziran ayı sonuna kadar gidereceğini kaydetti.

El Sabah, ''Her 6 ayda bir benzer konferanslar mı yapılacak-'' sorusuna, ''Umarız, bu son olur, böyle konferanslara bir daha ihtiyaç duyulmaz'' yanıtını verdi.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Şermin Coşkun
Kaynak: AA