Galatasaray Üniversitesi'nde Bu Boya Kullanılsaydı

Uzmanlar, TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve yangında alevlerin ilerlemesini engelleyen, toksit madde içermediğinden zehirli gaz ve siyah duman çıkarmayan yangın geciktirici boyanın kullanılması durumunda Galatasaray Üniversitesi binasının yangında kül olup yok olmayacağını belirtti.

Bir yapıda çıkan yangını 30 dakika ile 240 dakika arasında değişen sürelerde geciktirme özelliğine sahip yangın geciktirici boyayı üreten ve 12 Ortadoğu ülkesinde satışını gerçekleştiren firmanın Ege Bölge Müdürü Mevlüt Çelik, “Galatasaray’da bu boya kullanılmış olsaydı, bina kesinlikle kurtulurdu” dedi.

Boyanın yangını nasıl geciktirdiğini uygulamalı olarak gösteren Çelik, “Yangın geciktirici boyaların esas özelliği gelen alevleri ilerletmemesi, toksit madde içermediği için zehirli gaz çıkarmaması, insanların bir an önce tahliye edilmesinin sağlanması. Bu boya sayesinde ısı arkaya geçmiyor. Çelikler ilk beş dakikada yangının ısısı 500 dereceye ulaştığında metal değerini kaybediyor. Kaybedince üstündeki ağırlığı taşıyamıyor. Yangın geciktirici boyaların özelliği ısı arkaya geçmiyor, dolayısıyla yapının hiçbir şekilde zarar görmemesini sağlıyor. Toksit madde içermediği için siyah duman da çıkmadığından uygulandıktan sonra binanın önemi veya konumuna göre 30 ile 240 dakikaya kadar yangın geciktirilebiliyor” dedi

Yangın geciktirici boya ve verniğin ahşap yapılarda da rahatlıkla kullanılabildiğini dile getiren Çelik, yangının ürün uygulandıktan hemen sonra çıkması durumunda bile yapıların yangından zarar görmediğini söyledi.

Çelik, ürünün bir kez uygulanmasının yeterli olduğunu kaydederek, maliyetinin inşaat maliyetinin yüzde 5’ini geçmediğini dile getirdi. Çelik, “Bu ürünlerin garanti süresi yok. Yapı ömründe bir defaya mahsus yapılıyor. Ömrü bir saat de olabilir, 500 saat de olabilir. Binanın ömrüne bağlı. Ahşaba da hiçbir şekilde zarar vermiyor. Boyandıktan bir saat sonra yangın çıksa dahi yapılar zarar görmüyor. Yangından önce düşünürsek biraz pahalı, yangından sonrasını düşünürsek ne kadar ucuz, hatta bedava olduğunu görürüz. Yani bir binanın inşaat maliyetinin yüzde 5’ini geçmiyor” diye konuştu

Ürünleri bugüne değin Esenboğa, Kars, Sivas havalimanları, TT Net Arena Stadyumu, Azerbaycan Haydar Aliyev Kültür Merkezi, Dolmabahçe Sarayı, CMS gibi onlarca büyük firmalara ait yapılarda uyguladıklarını anlatan Mevlüt Çelik, en son Azerbaycan’daki Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde yangın geciktirici boya kullanıldığı için yapının kurtarıldığını belirtti.

Çelik, “Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nin bir kısmı yangın geciktirici boyalarla boyandı. Bir kısmı boyandıktan sonra binada henüz tamamlanmadan yangın çıktı. Yangın sırasında bizim bu yangın geciktirici boyalarla boyadığımız kısımlarda herhangi bir hasar meydana gelmez iken; kullanılmadığı yerlerde ciddi hasarlar oldu. Azerbaycan’daki bakanlar bizi arayarak bu ürünlerden dolayı bize teşekkür etti” dedi.

Alışveriş merkezleri, hastaneler, oteller ve tarihi yapılarda bu ürünlerin kullanılmasının önemine dikkat çeken Çelik, bu ürünlerle yalıtımı yapılmış yangın odaları ve koridorlarının oluşturulmasının can kurtarıcı olacağını kaydetti.

Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yangın uzmanları mutlaka olmalı. Yapılması gereken itfaiyecilerin özellikle tarihi eserlere giderek burada yapılması gereken şeylerin kaç dakika yangına dayanıklı, önemi ve konumu nedir, alevler nasıl yürüyebilir, tüp ve hortumlar yeterli midir, elektrik kontaklarından çıkacak yangınlara karşı itfaiye tedbirini almalıdır. 30-240 dakikaya kadar geçerli yangın geciktirici ürünlerin kullanılması gerektiği mutlaka rapor edilmelidir. Genelde pek yapılmıyor. Alışveriş merkezleri, hastaneler, otellerde yangın odaları ve koridorlarının oluşturulması gerekiyor. Bu, insanların yangın esnasında bu odalara sığınması sağlanmalı. İlk önce insanların canının korunması, dolayısıyla yapının kurtarılması sağlanır. Yangınların en büyük çıkış nedeni elektrik kontağı. Bu da genelde asma tavanın üzerinde çıktığı için yangının çıkışı hemen hissedilemiyor, duman ve alevleri de hissedemiyorsunuz, alevler bir anda patlıyor. Ardından siyah bir duman ve hiç kimse yangına müdahale edemiyor ve canını kurtarmaya çalışıyor. Dolayısıyla yapı da bu süreçte tamamen zarar görüyor.”
Kaynak: İHA