Eyalet Meclisi'ne Giren Milletvekillerden 3'ü Türk Kökenli

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinde yapılan Eyalet Meclisi seçimlerinde milletvekili adaylarından 3 Türk kökenli Meclis'e girmeyi başardı.

Eyalet Meclisi'ne Yeşiller Partisi'nden Filiz Polat yeniden seçilirken, Sosyal Demokrat Parti'den Mustafa Erkan ile Yeşiller Partisi'nden Belit Onay ilk kez milletvekili oldu.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden milletvekili adayı eyaletinin Sosyal İşler, Kadın, Sağlık, Uyum Bakanı Aygül Özkan ise Eyalet Meclisi'ne giremedi. Almanya'da ilk kez bir Türk bakan olarak atanan Özkan, kısa bir süre önce de CDU Yönetim Kurulu'na seçilmişti.

Öte yandan Almanya'nın eski Başbakanı Gerhard Schröder'in eşi Doris Schröder-Köpf, Eylet Meclisi'ne girdi. Schröder-Köpf'un SPD ile Yeşiller Partisi arasında kurulması tahmin edilen hükümette yabancılar sorumlusu olacağı belirtiliyor.

Onay ise yaptığı açıklamada, çok gergin geçen seçimin sonunda Meclis'e girdiği için çok mutlu olduğunu belirterek, ''Seçim adeta bir tenis topu gibi geldi gitti. Milletvekili seçilmem erkenden belli oldu. Hükümetin değişmesiyle asıl hedefimize de ulaştığımızdan dolayı çok sevindik. Tekrar muhalefette yer almak istemiyorduk. Aldığımız bu başarı, eylül ayında yapılacak genel seçimlere de bir yatırım oldu'' dedi.

Rakip partiden olmasına rağmen Aygül Özkan'ın seçimi kaybetmesine üzüldüğünü belirten Onay, ''Aygül Hanım çalışkan ve başarılı bir politikacı. CDU'da önü her zaman açık olacaktır'' şeklinde konuştu.

SPD'li Erkan da bölgesinden yaklaşık 17 bin oy aldığını belirterek, bunu büyük bir başarı olarak gördüğünü, asıl işin bundan sonra başladığını ifade etti.

Aşağı Saksonya'daki seçim sonuçlarını değerlendiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hür Demokrat Parti'nin beklenilenden fazla oy almasından dersler çıkarılmasını istedi.

CDU'nun seçimlerde kaybettiği oylar ve CDU-FDP hükümetinin yenilgisini ''acı verici'' olarak niteleyen Merkel, Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı David McAllister'in geleceğinin açık olduğunu kaydetti.

Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kaybeden Merkel, ''Zor bir dönemdeyiz ve bundan dolayı herkes ne şekilde sorumluluk alacağını iyi düşünür'' dedi.

Merkel, Federal Hükümetin belirli bir şekilde sorumlu davrandığını, Bundesrat'ın da bunu yapacağına inandığını kaydetti.

Seçimlerde, FDP'nin yüzde 5'lik seçim barajını aşamayacağından endişe eden birçok CDU seçmenin koalisyonun hükümetinin devam etmesi için FDP'ye oy verdiği ifade ediliyor.

FDP Genel Başkanı Philipp Rösler, düzenlediği basın toplantısında FDP'nin Aşağı Saksonya eyaleti seçimlerinden güçlü şekilde çıkmasını ''cesaret verici sinyal'' olarak nitelendirdi. Rösler, eylülde yapılacak genel seçimlere de doğru içerik ve mesajla girilmesini istedi.

Rösler ayrıca Federal Meclis Grubu Başkanı Rainer Brüderle'nin genel seçimde FDP'nin başbakan adayı olduğunu belirterek, birlikte FDP'nin oylarını arttırmayı hedeflediklerini kaydetti.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de düzenlediği basın toplantısında, Aşağı Saksonya'daki seçim zaferinden sonra federal düzeyde de Yeşiller partisi ile hükümeti değiştirebileceklerini belirtti.

Aşağı Saksonya'daki başarılı seçim konseptini genel seçimlerde de sürdüreceklerini belirten Gabriel, SPD ile Yeşiller Partisi'nin Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu bulunduğunu, ancak SPD'nin sorumluluk bilinci içinde siyaset yapacağını kaydetti.

Gabriel, Merkel'in arka arakaya 12 eyalette yapılan seçimlerde CDU-FDP hükümetini başarıya ulaştıramadığını, 5 eyalette de CDU başbakanının değiştiğine dikkati çekti.

Aşağı Saksonya eyaletinde dün yapılan seçimlerde, SPD ile Yeşiller Partisi Eyalet Meclisi'nde 69 sandalye kazanmış, hükümette bulunan CDU-FDP koalisyonu da 68 sandalyede kalmıştı.

Kaynak: AA