Expo Alanı Olarak Belirlenen İnciraltı İçin Mahkeme Karar Verdi

EXPO 2020 adayı İzmir’de EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı’nın tarım dışı amaçlarla kullanıma açılmasının doğru olmadığı gerekçesiyle dava açan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi’nin açtığı davayı görüşen İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi, kararını verdi.

Mahkeme, İnciraltı’nda turizm amaçlı imar planına olanak sağlayan Tarım Bakanlığı’nın 10.03.2010 ve 17818 sayılı kararını iptal etti.

Kararda, narenciye ve sera çiçekçiliği yapılan İnciraltı’nın yüksek tarımsal potansiyele sahip olmasının yanısıra korunması gereken sulak alan ile sınır olduğu vurgulandı. Alanın 5403 sayılı yasa gereği mutlaka korunması gereken birinci ve ikinci sınıf tarım arazisi olduğunun altının çizildiği karar metninde ayrıca bölgenin aktif fay hattı üzerinde olması nedeniyle yapılaşma baskısını kaldıramayacağı kaydedildi. .

Mahkemenin karar metninde, Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Yusuf Kurucu, Prof. Dr. Bahar Türkyılmaz ve Doç. Dr. Zafer Can’dan oluşan bilirkişinin tespitlerine yer verildi.

Bilirkişi heyetinin incelemesinde bölgenin turizmin kamu yararı olduğuna dair alınan kararın bir dayanağı bulunmadığına dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi: “Yıllar içinde yapılaşma baskılarıyla gittikçe yitirilen tarım toprakları ve doğal alanlar artık ender görülen yerlerdendir. İncelenen alan üzerinde turizmin kamu yararı olduğuna yönelik alınan kararın bir dayanağı yoktur. Güneyde termal turizm zaten mevcuttur. Bu alanın ise, tarımsal ve doğal potansiyeliyle görsel ve arazi kullanımı açısından farklı bir boyutu vardır Bu da turizm açısından bir çeşitlilik oluşturmaktadır. Alanın İzmir’in içinde yer almakla birlikte söz konusu konumu nedeniyle özel bir yeri vardır ve bu durumu korunmalıdır. Dava dosyasındaki bilgi ve belgelerle hükme esas alınabilecek nitelikteki bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinden, İnciraltı bölgesinde bulunan 690 hektarlık alanın turizm amaçlı kullanımının uygun bulunmasına ilişkin dava konusun işlemde mevzuata ve hukuka uyarlık bulumamaktadır.

Hükümet tarafından çıkartılan özel bir yasayla EXPO’nun yapılacağı alan olarak belirlenen ve açıklanan İnciraltı ile ilgili bir diğer tartışma da, alan hakkında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı planların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca değiştirilmesi hakkında olmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi plana itiraz etmişti. Hatta konuyla ilgili yeni yıl öncesi gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Van’a ilk gece uçuşunun gerçekleştirildiği gün gazetecilerin sorusu üzerine de, “Yola çıkıyoruz, EXPO getireceğiz İzmir’e diyoruz. Herkes canhıraş şekilde çalışıyor, ülke ülke dolaşıyoruz. Bir yanda bunları yaparken, bir yandan da böyle eften püften konulardan itiraz edip kafaları bulandırmak doğru bir şey mi arkadaşlar? Kardeşim biz beraber yaptık bunları. Bana getirdiniz, ‘şu yasayı çıkarın, önceki sefer işte imar sorunları vardı, yer sorunları vardı, onun için kaybettik’ dediniz. Getirdiniz yasayı, istediğiniz gibi çıkardık. Her yorulduğunuz yerde aynısını yapacak halimiz yok ya! Kusura bakmayın” demişti .
Kaynak: İHA