Chomsky: Türkiye'nin Dünyadaki Yerini Bulması Kürt Sorunu'ndan Geçiyor

Dünyaca ünlü politika eleştirmeni Noam Chomsky, "Türkiye'nin dünyadaki yerini bulması iç yaralarını sarması gerekiyor. Bunun başında Kürt sorunu geliyor. Olumsuzluklara rağmen görüşmelerin devam etmesi çok önemli." dedi.

Chomsky: Türkiye'nin Dünyadaki Yerini Bulması Kürt Sorunu'ndan Geçiyor
Boğaziçi Üniversitesi'nde saat 15.00'te gerçekleştirilen konferansa Kuzey Amerika’nın en önemli sol politikacı entelektüellerinden biri kabul edilen Noam Chomsky onur konuğu oldu. Chomsky konferansta gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kürt sorunundaki son gelişmelere değinen Noam Chomsky, Türkiye de gelecek dönemde dünyada kendi yerini bulması gerektiğini ve bunun için Kürt sorununu hal etmesi gerektiğine dikkat çekti. Fransa'da 3 PKK'lının öldürülmesi olayını da hatırlatan Chomsky, "Süreci baltalamaya çalışanlara rağmen barış sürecinin devam etmesi çok anlamlı bir durum. Şiddetin hiçbir meşruiyeti yok. Öyle bir gün gelecek ki bir seyyahın Kahire'den Bağdat’a Bağdat'tan İstanbul'a gideceği günler geri gelecek. Her şey daha görünür olacak." ifadelerini kullandı.

"SEVİLEN DİKTATÖRLER BAŞTA TUTULMUŞTUR"

Dünyadaki değişim hareketlerine de değinen ünlü politika eleştirmeni Chomsky, "Petrollerin kontrolü dünyanın kontrolü demektir. Eğer başka bir güç bu bölgeyi kontrol altına alırsa dünya ekonomisini de kontrol altına almış demektir o yüzden burayı kontrol altında tutmalıyız. Mena ülkelerinde Arap Baharı tarihi bir gelişme. Bu da en azından Mena’nın kısmı anlamda elden gitmesi anlamına gelir. ABD müttefikleri bunu engellemek için elinden geleni yaptı. Halk arasındaki isyanlar bazı geleneksel isyanları takip etti ve ABD’ye yakın olanlar iktidara geldi. Sevilen diktatörler başta tutulmuştur. Mümkün olmadığı durumda diktatör ortadan kaldırıldı." diye konuştu.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde hep aynı senaryoların oynandığını söyleyen Chomsky, "Nikaragua’da Haiti ve Filipinlerde benzer olaylar yaşandı. Bu ülkelerde diktatörler desteklendi. İşler yolunda gitmediğinde ordu devreye girdi. Kuzey Afrika ülkelerinde Libya'yı 3 emperyalist güç bu ülkeyi izole edip Libya'ya girdi. Son derece güçlü bir ayaklanmaya destek verdiler ve diktatörü indirdiler. Bu yöntemle Çin’in bölgeye girmesini engellemeye çalıştılar." dedi.

Emperyalist devletlerin Afrika'da da üst kurmaya çalıştığını söyleyen Chomsky, "Bunun sonuçları geçtiğimiz hafta Mali’ye de kaydı başka yerlere de sıçrayacak. Suriye'de de korkunç bir manzara ile karşı karşıyayız. Arap baharı devam etmekte ama retoriğin gerektirdiği gibi oluyor. Sonuçlara baktığımız zaman her zaman belirsizlikler söz konusu. Arap baharıyla ilgili olarak ana tehditlerin bertaraf edilmesi gerekiyor." şeklinde sözlerini noktaladı .