Atık Su Arıtma Tesisi’nde Geri Sayım

Manisa Belediyesi’nin 2013 yatırımları arasında yer alan Atık Su Arıtma Tesisi’ne yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, yatırıma yönelik bakanlık oluru beklendiğini ve olura müteakip ihale sürecinin başlayacağını söyledi.

Atık Su Arıtma Tesisi’nde Geri Sayım
Manisa Belediyesi’nin 2013 yılı projeleri arasında yer alan Atık Su Arıtma Tesisi’ne yönelik Multiclair Arıtma Sistemleri A.Ş tarafından tanıtım toplantısı düzenlendi.

Kültür Merkezi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Belediye Başkan Yardımcıları Mimar Azmi Açıkdil, Nursel Ustamehmetoğlu, Hasan Eryılmaz ve Tamer Çipiloğlu, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erdal Nohutçu, belediye meclis üyeleri ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.

Toplantıda Multiclair Arıtma Sistemleri A.Ş Genel Müdürü Adnan Pekşen ve koordinatör Köksal Köksal tarafından atık su arıtma sisteminin yatırım ve işleyiş sistemine yönelik bilgi verildi.

"MANİSALILAR PROJEYE DUYARSIZ KALDI"

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ilgili kurum-kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine davet gönderilmesine rağmen katılımın düşük olmasına sitem etti. Manisa’nın en büyük sorunlarından biri olan atık su arıtma projesine ilgi gösterilmemiş olmasını Manisa halkının takdirine bırakan Başkan Ergün, “Bana göre kentin en büyük sorunlarından birini teşkil eden ve son 20 yıl içerisinde kentin en önemli yatırımı noktasında olabilecek atık su arıtma projesiyle ilgili sunum ve tanıtım toplantısı düzenliyoruz. Görünen o ki sağ olsunlar sivil toplum kuruluşları ve ilgili kurumlar bu toplantıya davet edilmiş olmalarına rağmen ilgi göstermemişlerdir. Maalesef bu konudaki üzüntümü ifade etmek istiyorum. Manisalıların kentimizin ihtiyaçları noktasındaki bu önemli projeye yönelik burada olmasını gönülden arzu ederdik. Ama biz yine de basınımız yoluyla, Manisa Belediyesi resmi internet sitemiz yoluyla bu toplantıların ayrıntılarını paylaşacağız. Bu anlamda konuya ilgi gösteren değerli katılımcılara teşekkür ediyorum” dedi.

"MEVCUT ARITMA TESİSİ YETERSİZ"

Atık Su Arıtma Tesisi’nin Manisa’nın acil ihtiyaçlarından biri olduğunu belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, alınan göçle beraber mevcut tesisin ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma geldiğini söyledi.

Manisa’nın yapılan hesaplar doğrultusunda en az 60-65 bin metreküp kapasiteli bir tesise ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Başkan Ergün, şöyle devam etti: “Ege Bölgesi’nin bereketli toprakları üzerinde kurulan Manisa, yıllardır tarım alanındaki potansiyelini son 10 yılda sanayi alanına yönlendirerek, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı sanayi kentlerinden biri haline gelmiştir. Son 10 yılda aldığı göç ile nüfusu kısa sürede 340 binlere ulaşan kent merkezinde, son yılların en önemli sorunu göç ve beraberinde getirdiği etkiler olmuştur. Göçün beraberinde getirdiği etkiler şüphesiz insan odaklı ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçların karşılanması sırasında yerel yönetimlerin iş yükü de artmıştır. Manisa Belediyesi 10 yıl önce 100 binin altında bir nüfusa hizmet götürmeye çalışırken, bu rakam 340 bin seviyelerine yaklaşmıştır. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde de bu sayının 500 binlere ulaşacağı çeşitli platformlarda dile getiriliyor. OSB’nin yakın süre içerisinde yeni alanları açmak suretiyle Manisa’da 100-150 bin nüfusun daha mevcut nüfusa ekleneceği noktasında ortak görüşü vardır. Hâl böyleyken belediyenin yatırımları da zamanla yetersiz hale gelmiş ve acil yenilenmesi gereken hizmetler ortaya çıkmıştır. Bu hizmetlerden en önemlisi de artık ömrünü tamamlamış atık su arıtma tesisidir. Bilindiği üzere atık su arıtma tesisi, 20 yıl önce yapılmış ve günlük arıtma kapasitesi 31 bin metreküptür. Yani bugünkü nüfusun yarısının altında bir sayıdır. Bugün Manisa’nın ihtiyacı en az 60-65 bin metreküp civarındadır. Maalesef yüzde 40 civarında atık su artıma sistemi kentte yeterli hizmet verememektedir. Yapıldığı tarihte kapasitesi yeterli olan bu tesis, bugün günlük 65 bin metreküp olan atık su miktarını arıtmaya yetmemektedir. Atık su arıtma tesisine giren, arıtılması gereken atık suya Kenan Evren Sanayi Sitesi’nin ve askeri birliklerin atık sularının da dâhil olduğunu dikkate alırsak ortaya nasıl bir çevre kirliliğinin çıktığını daha kolay anlayabiliriz.”

"GEDİZ’İN KORUNMASI İMKANSIZ HALE GELMİŞTİR"

Mevcut atık su arıtma tesisi teknolojisinin eski olması ve günümüz şartlarına göre ihtiyaçlara cevap vermemesinin önemli bir konu olduğunun altını çizen Başkan Ergün, bu yetersizliğin Manisa’nın can damarı olan Gediz Nehri’nin ve yeraltı su kaynaklarının korunmasını imkansız hale getirdiğini ifade etti.

Bu sorunun bir-iki yılın sorunu olmadığını, son 10 yılın sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Ergün, “Bu eksikliği çözmek için girişimleri yapmak yine bizlere nasip olmuştur. Yaklaşık 3 yıldır Manisa Belediyesi olarak konuyla ilgili proje ve ÇED noktasında çalışmaları başlatılmıştır. Yani konu bugün gündeme gelmemiştir. Manisa’nın gelecek yıllardaki ihtiyacını da karşılayacak, günlük yaklaşık 100 bin metreküp arıtma kapasitesi olacak modern arıtma tesisinin kurulması için çalışmalar artık son aşamaya gelmiştir” diye konuştu.

"TESİSLE İLGİLİ İKİ ALTERNATİF VAR"

Manisa’ya yapılacak olan atık su arıtma tesisi ile ilgili iki alternatif olduğunu belirten Belediye Başkanı Cengiz Ergün, birincisinin havuzlu klasik sistem, ikincisinin de kapalı, koku yaymayan teknolojik sistem olduğunu söyledi.

Atık su arıtma tesisi projesine yönelik 3 yıldır İller Bankası nezdinde çalışmaların başlatıldığını, projelerin hazırlanması, prosedürlerin tamamlanarak yine İller Bankası kontrolünde sahada teknik ekip incelemeleri, zemin etüt çalışmaları, jeolojik faktörler çalışmalarının incelendiğini söyleyen Başkan Ergün, şöyle konuştu, “Mevcut projemiz artık İller Bankası’nda imza aşamasındadır. Sanıyorum önümüzdeki hafta bu imza bize ulaşacaktır. İller Bankası’nın projeyi bize olur yazısını sunduğu anda ilgili Milli Emlak Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz bu süre içerisinde, mevcut yerlerin yani atık su arıtma tesisinin olduğu alanın mera kapsamında mahkeme süreci başlayacak. Valilik, Defterdarlık ve Milli Emlak Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz görüşmelerde oradaki problemi çözmek için ortak karar aldık. Alanın Milli Emlak Dairesi’ne tapu devrini yaptık. Bize tekrar tahsisinin yapılması talebinde bulunduk. Geçtiğimiz 15 gün içerisinde bu kararla ilgili Başbakanlık kararı çıkmak suretiyle atık suyun yerinin bize tahsisi bitmiş durumda. Proje onayına müteakip hemen ihale sürecini yapma noktasındayız” İkinci alternatifin Multiclair firmasının uyguladığı sistem olduğunu belirten Başkan Ergün, bunun örneğinin de Konya Cihanbeyli’de geçtiğimiz sene içerisinde ihalesi yapılarak, faaliyete geçen işletme olduğunu söyledi.

Bu işletmenin Avrupa’da özellikle Almanya’da yaygın olduğunu belirten Başkan Ergün, “Sanıyorum Ankara’da Sanayi Odası’nın atık suyu aynı sistemle arıtılıyor. İşletme kanunu mecburiyet olarak İl Çevre Müdürlüğü’ne verilmesi gereken her türlü aylık verileri yapıyor. Dolayısıyla her türlü atık su arıtmadaki çıktıların takibi söz konusu.”

"YATIRIM ACİLİYET ARZ EDİYOR"

İki sistem arasında yatırımın inşaat süresi noktasında ciddi bir fark olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Elbette bu geçiş sürecidir. Bu artıma tesisleri Türkiye’de önümüzdeki yıllarda daha da aktif hale gelecektir. İlgili bakanlık düzeyinde tesislere yönelik kafalarda soru işareti olmayacak örnekler var. İki alternatif arasında da bir fark var. Klasik sistemde yani havuzlu sistemde ihale sürecinden başlayıp inşaatın bitimine kadar geçecek süre en az 2-2,5 yıldır. Ancak kokun yaymayan kapalı sistemde ise 7-8 aylık bir süre söz konusudur” dedi.

Manisa’da Gediz Eylem Planı kapsamındaki çalışmaların bakanlıkça takip edildiğini ve bu yatırımın da ivedilikle yapılması gerektiğini vurgulayan Başkan Ergün, “İvedilikli olarak çevreyi kirletmeyecek bu yatırımın ihale sürecinin başlatılıp, bitirilmesi gerekiyor. Bu süre de dikkate alınmalı. Burada yap, işlet, devret ilgili yatırımcılara halka açık ihale yapmak düşüncesi var. Bu kapsamda yeni atık su arıtma sistemine yönelik ilgili bakanlıkça da görüşler noktasında kabul edilen örneklemeler anlatılacak” dedi.

"SIRADA ÇÖP AYRIŞTIRMA TESİSİ VAR"

Son olarak hızla büyüyen Manisa’nın acil ihtiyaçlarını çözmek ve çocuklarımıza sorunlu bir kent yerine, sorunsuz bir kent bırakmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Başkan Ergün, zamana karşı yarıştıklarının altını çizdi. Yatırımın belediye meclisi tarafından değerlendirilerek bu konuda hangi yolun çizileceğine yönelik karar alınacağını söyleyerek, “Sanıyorum 10-15 gün içerisinde İller Bankası sürecimiz başlayacak. Bu iki alternatif de değerlendirilecektir. Bu anlamda konuyla ilgili bakanlık görüşmeleri devam etmekte, gerekli izinler beklenmektedir. İhale sürecine kısa bir süre sonra gelinecek ve Manisa’nın bu acil ihtiyacı da bir an önce çözüme kavuşturulacaktır. Atık su arıtma tesisinin yanı sıra çöp ayrıştırma tesisine yönelik çalışmamızda da inşallah bir-iki ay içerisinde ihale aşamasına geleceğiz. Bu kentte hepimiz yaşıyoruz ve bu kentin sorunlarını da hepimizi ilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

"KLASİK SİSTEM KOKU YAYIYOR"

Başkan Ergün’ün ardından söz alan Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Erdal Nohutçu, şuanda kullanılan mevcut sistemdeki atık su arıtmanın en büyük dezavantajlardan birinin koku problemi olduğunu belirterek, bunun giderilmesinin yüksek maliyet getirdiğini, tanıtımı yapılan tesislerin tahlillerinde de koku probleminin olmadığını söyledi.

Toplantı Multiclair Arıtma Sistemleri A.Ş Genel Müdürü Adnan Pekşen ve koordinatör Köksal Köksal’ın proje fizibilitesi, Multiclair Arıtma Sistemi ile klasik arıtma sistemi arasındaki farka yönelik konuşmalarıyla devam etti .
Kaynak: İHA