Abd Başkanı Obama, Biden'ın Silah Kontrolüyle İlgili Önerilerini Değerlendiriyor

ABD Başkanı Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın silah kontrolüne yönelik hazırladığı önerilerini şu anda değerlendirdiğini belirterek, önümüzdeki günlerde bu konuda düzenleme önerisini açıklayacaklarını söyledi.

Obama, başkanlığının birinci döneminin son resmi basın toplantısında, silah kontrolüyle ilgili çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Biden'in başkanlığında, silah kontrolüyle ilgili çalışmalar yapmak üzere görev gücü oluşturulmuş, Biden silah şiddeti mağdurlarından silah lobilerine birçok kesim ile konuyu tartışarak, Obama'ya öneriler hazırlamıştı.

Biden'in Obama'ya önerilerini yarın vermesi bekleniyordu ama Obama, toplantıda, Biden'in önerileri kendisine ulaştırdığını, bugün akşama doğru da kendisiyle tekrar yüz yüze görüşeceklerini söyledi.

Obama, Biden'in önerilerini şu anda değerlendirdiğini dile getirerek, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde tekrar basın toplantısı düzenleyeceğini ifade etti.

Obama, silah alımlarında şahısların geçmişlerinin araştırılması ve savaş silahları ile yüksek kapasitedeki mühimmat cephaneliklerinin satılmasının yasaklanmasını savunduğunu hatırlatarak, hala bu konulardaki adımları mantıklı bulduğunu ama bunların hepsinin Kongre'den geçip geçmeyeceğinden emin olmadığını söyledi.

Bu konuda politik yaklaşımların kenara bırakılması gerektiğine dikkati çeken Obama, silah alımı ve kullanımını özgürlükler kapsamına alan Anayasa'nın ikinci maddesiyle de uyumlu biçimde bu konularda mantıklı adımlar atılabileceğini dile getirdi.

Obama, bu konuda Kongre'ye gitmeden bir ''başkanlık emri''yle adımlar atmayı düşünüp düşünmediğine yönelik soru üzerine, örneğin silah şiddetine dair federal kurumların araştırma yapması ve veri toplaması gibi konuların Kongre'nin izni olmadan, yönetimin kararıyla da yapılabilecek konular olduğunu söyledi.

Obama, sorumluluk sahibi silah sahiplerinin de endişeleneceği bir durum olmadığını, konunun Anayasanın ikinci maddesine katılıp katılmamakla değil, silah şiddetinin önlenmesi ve azaltılmasına yönelik mantıklı adımlar atmakla ilgili olduğunu kaydetti.

-Kabinenin çeşitliliği-

Obama, çok fazla sosyal olmadığı eleştirileriyle ilgili soru üzerine, kişisel hayattaki ilişkilerin mevcut siyasi tartışmaların durumunu değiştirmediğini söyledi.

Kızlarının artık büyüdüğü için kendisiyle çok fazla zaman geçirmediği ve bu koca evde kendisini yalnız hissetmeye başladığı esprisini yapan Obama, belki sosyalleşmek için daha çok Kongre üyesini Beyaz Saray'a davet edebileceği yönünde gazetecilere espriyle takıldı.

Obama'nın Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ile CIA başkanlığına ''beyaz Amerikalı'' isimleri aday göstermesiyle kabinesinin ikinci dönemde yeteri kadar çeşitlilik barındırmayacağına yönelik ortaya çıkan eleştirilerin sorulması üzerine Obama, birinci döneminde en önemli bakanlık olan Dışişleri Bakanlığını bir kadın olan Hillary Clinton'a emanet ettiğini, yine kendisi için en önemli konular olan sağlık ve iç güvenlik alanında bakanlık koltuklarında kadınların oturduğunu ve Beyaz Saray ekibinin yarısının kadınlardan oluştuğunu hatırlattı. Bu çeşitlililiğin ikinci dönem de devam edeceğini ifade eden Obama, gazetecilerden, kendisini yargılamadan önce ikinci dönemine dair tüm atamaları yapmasını beklemeleri çağrısında bulundu.

Muhabir: Barışkan Ünal

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA