Katılımcılar Abd Dolarına ve Avro'ya İlişkin Değişim Yaşanmayacağı Yönünde Görüş Bildirdi

Sermaye Piyasası Kurulu beklenti anketine göre, Eylül ayında katılımcıların yüzde 68'i ABD dolarına ve yüzde 62'si Avro'ya ilişkin değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirdi.

SPK Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan sermaye piyasası beklenti anketi Ağustos ayı sonuçlarına göre, gösterge bono faiz oranına ilişkin Eylül ayında değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 64 olurken, aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı altı aylık beklentilerde yüzde 50, yıllık beklentilerde ise yüzde 43'e geriledi. Önümüzdeki bir yılda faiz oranında artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 34 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 68'i ABD dolarına ilişkin olarak Eylül ayında değişim beklememezken, altı aylık dönem için aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 43'e geriledi, artış beklentisi yüzde 38 olarak gerçekleşti. Yıllık dönem için ise artış beklentisi yüzde 49'a ulaştı.

Avro'ya ilişkin olarak katılımcıların yüzde 62 ile çoğunluğu Eylül ayında değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirdi. Altı aylık ve yıllık beklentilerde ise aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 41 olarak gerçekleşti. Eylül ayında düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 23 olurken, altı aylık beklentilerde bu oran yüzde 30'a yükseldi. Yıllık dönemde ise artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 34 olarak gerçekleşti.

-İMKB 100 Endeksi'nde 6 aylık ve yıllık dönemde yükseliş bekleniyor-

İMKB-100 Endeksi'ne ilişkin olarak Eylül'de katılımcıların yüzde 59'u değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönem için endekste yükseliş bekleyen katılımcıların oranı arttı, sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 59'a ulaştı.

Katılımcıların yüzde 61 ile çoğunluğu Eylül ayında İMKB işlem hacmine ilişkin olarak değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı altı aylık ve yıllık dönemler için sırasıyla yüzde 53 ve yüzde 63 oldu.

Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 62 ile çoğunluğu Eylül ayında değişim beklemiyor, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 70'e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 59'u Eylül'de özel sektör borçlanma araçlarının ihracına yönelik koşullarda değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde iyileşme beklentisine sahip katılımcıların oranı yükseldi, sırasıyla yüzde 58 ve yüzde 66 olarak gerçekleşti.

-Yıllık dönemde yabancı yatırımcı oranında artış bekleniyor-

Yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66'sı Eylül ayında değişim beklemiyor, altı ay ve bir yıllık dönem için artış beklentisi ise sırasıyla yüzde 48 ve yüzde 60 oldu.

Katılımcıların yüzde 71'i Eylül'de, yüzde 45'i gelecek altı ay, yüzde 31'i de gelecek bir yılda reel kesimin yurt dışı borçlanma durumuna ilişkin olarak değişim beklemiyor. Altı aylık ve yıllık dönemler için borçlanma durumunda artış beklentisi ise yükseldi, sırasıyla yüzde 44 ve yüzde 59'a ulaştı.

İMKB yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66 ile çoğunluğu önümüzdeki ay değişim beklemezken, altı aylık beklentilerde aynı yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 36, artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 53, yıllık dönemde ise hakim görüş yüzde 63 ile yatırımcı sayısında artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşti.

İstanbul Altın Borsası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 59'u önümüzdeki ay değişim beklemiyor, altı aylık ve yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 58'e çıktı.

Katılımcıların yüzde 68'i önümüzdeki ay Vadeli İşlem ve Obsiyon Borsası işlem hacminde değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık beklentilerde artış yaşanacağı görüşü ağırlık kazanarak sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 60'a ulaştı.

Emeklilik fonları net aktif değerine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 53'ü önümüzdeki ay değişim beklemiyor, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise ağırlıklı görüş artış yaşanacağı yönünde oldu ve sırasıyla yüzde 66 ve yüzde 73 olarak gerçekleşti.
Kaynak: AA