İzmir'in Kurtuluş Kutlamalarında Vilayete Bayrak Çekme Canlandırılacak

İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül kutlamalarında, vilayet konağı balkonuna Türk bayrağı çekme sahnesinin canlandırılacağı belirtildi.

Konu hakkında İzmir Valiliğinden yapılan açıklamada şöyle denildi: "İzmir’in düşman işgalinden kurtarılışının 90. yıldönümü kutlamaları, daha önceden hazırlanan program çerçevesinde 9 Eylül 2012 Pazar günü, il genelinde yapılacak etkinliklerle kutlanacaktır. Kutlama programı çerçevesinde Cumhuriyet Meydanı’nda saat 10.30'da Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Valiliği, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenkleri sunulacak, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasından sonra tören gösterileri devam edecektir.

Valilik önünde saat 11.30’da, atlı birlikler hükümet konağı önünden geçerek valilik balkonundaki göndere temsili Türk Bayrağı çekilecektir. Bayrağın göndere çekilmesiyle birlikte İstiklâl Marşımız söylenecektir."

Bu arada Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da İzmir'in kurtuluş günü törenlerinde valiliğe Türk bayrağı çekilmesi geleneğine son verildiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını bildirdi. Bakan Günay, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "9 Eylül, her şeyden önce herhangi bir il ya da ilçenin kurtuluş günü değil, son işgalcinin de Anadolu topraklarından kovulduğu ve Kurtuluş Savaşımız'ın bütünüyle zaferle sonuçlandırıldığı şanlı ve özel günün tarihidir. Bu çerçevede 90 yıldan bu yana uygulanagelen kutlama etkinlikleri, herhangi bir yönetmelik tarafından getirilecek bir sınırlandırmaya tâbi tutulmaksızın bugüne kadar olduğu gibi uygulanmalıdır ve bu şekilde uygulanmaya da devam edecektir. Ben de bu anlayış çerçevesinde, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin bir üyesi olarak 9 Eylül 2012 Pazar günü İzmir'de düzenlenecek kutlama ve anma törenlerine katılacağım. "