Nazarbayev’den 'İlk Derste' Birlik ve Beraberlik Çağrısı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ismini taşıyan üniversitede katıldığı bir törende yaptığı konuşmada halkı birlik ve beraberliği korumaya davet etti.

Nazarbayev’den 'İlk Derste' Birlik ve Beraberlik Çağrısı
Nazarbayev Üniversitesi’nin eğitim-öğretim yılının ilk dersini veren Kaza lider yaptığı konuşmada, içinde bulundukları teknenin batırılmaması için birlik ve beraberliğin şart olduğunu söyledi.

Dini ayrımcılık ve ırkçılık gibi suçlarla mücadelede cezaların artırılması gerektiğini kaydeden Nazarbayev, ‘Kazakistan, çok etnik grubun yaşadığı bir ülke. Biz hoşgörülü olmalıyız ve Kazakistan Halklar Asamblesi’nin rolünü artırmalıyız”dedi.

Kazak halkının radikalizme ve aşırılıklarla beraber politik ve sosyal çatışmalara karşı olduğunu vurgulayan Nazarbayev, dünyanın farklı bölgelerinde Orta Çağı andıran siyasi, etnik ve dini çatışmaların olduğunu ve bu çatışmaların galibi olmadığını sadece yoksulluk, açlık ve uzun süren iç savaşlar ı beraberinde getirdiğini belirtti.

Dünyanın ve Kazakistan’ın şeffaf ve kırılgan bir cam kavanozun içinde yaşadığını ifade eden Nursultan Nazarbayev, herkesin bu camın kırılıp parçalanmamamsı ve birliğin devamı için çabalaması gerektiğini dile getirdi. Nazarbayev, barış ve huzur okyanusunda yüzen ve 140’dan fazla etnik grubun yaşadığı Kazakistan’ın da içinde bulunduğu bu teknenin batırılmasına izin vermeyeceklerini tekrarladı.
-2016’da nüfus patlaması olacak
Gençlerin iyi eğitilmesi ve sporla uğraşması için yeni imkanlar sağlamasını isteyen Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Kazakistan’ın genç bir ülke ve yaş ortalamasının 35 olduğunu kaydetti.

2005’te başlayan nüfus artışının verilere göre 2016’ya kadar devam edeceğini söyleyen Nazarbayev, yaklaşık 1.5 milyon doğal bir artış olacağını dile getirdi .