İnsan Hakları Komisyonu Üyeleri Suriyeli Askerlerin Kaldığı Kampta

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Hatay’daki Apaydın Çadır Kampı’nı ziyaret etti.

İnsan Hakları Komisyonu Üyeleri Suriyeli Askerlerin Kaldığı Kampta
Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, basına kapalı gerçekleştirilen Apaydın Kampı ziyaretinin ardından kamp çıkışında açıklamalarda bulundu. CHP’li üyelerin katılmadığı incelemelerle ilgili açıklamalarda bulunan Üstün, CHP’nin iddia ettiği gibi kampta askeri eğitim verilmediğini belirtti.

Böyle bir olayın burada gerçekleştirilmesinin fiziki ve coğrafi olarak da mümkün olmadığını vurgulayan Üstün, “Komisyon olarak Meclis’in kararıyla bugün Apaydın Kampı’nı inceledik. Aslında biz bu olaya bir insani dram olarak bakıyoruz, insan hakları boyutuyla bakıyoruz. Hiç kime durduk yerde evini barkını, yurdunu terk etmez. Bu insanlar da kendi ülkelerinde can güvenlikleri olmadığı için ülkemize sığınmışlardır.

Bu topraklarda daha önce de göç olgusu yaşanmıştır. Bizler de Türkiye olarak bu insanlara kucak açmışız ve onları ülkemizde rahat ettirmeye uğraşıyoruz. Komisyonumuzun kendi bünyesinde kurduğu Mülteciler Alt Komisyonu, Ocak ayında Hatay’da bulunan kampları incelemiş ve raporunu yayınlamıştır. Ama gündeme bir takım iddialar düşünce bu kampta farklı bir durum var mı diye incelemeye geldik. Kamp, 130 dönüm üzerinde kurulu.

Bu kampta 2 bin 760 kişi barınıyor. Bunların sadece 300’ü asker, polis ve üst düzey kamu görevlisi. Gerisinin tamamı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Aslında diğer kamplardan pek bir farkı yok. Burada askeri eğitim yapmak gibi bir durumu bırakın, ilave çadır kurulacak kadar bile açık alan yok. Ama içeride elbette Kızılay, AFAD ve Valilik, sosyal tesisler ve sağlık ocağı ile yakında bir okul açılacak. Yani burada fiziki şartlar böyle bir eğitim vermeye müsait değil. Daha fazla detayı raporumuzda belirteceğiz” dedi.

Kamplarda kalan Suriyelilerle görüştüğünü de belirten Üstün, Suriyelilerin bu tür haberleri duyduklarını ve üzüldüklerini, şayet Türkiye’deki siyasiler arasında bir ihtilafa sebebiyet verirlerse şuan Suriye’ye gidip ölmeye de hazır olduklarını, kendilerine sahip çıkan, kucak açan bu ülkenin huzurunu bozmak istemediklerini ve Türkiye’nin kanunlarına saygılı olduklarını söylediklerini belirtti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Üstün, kendisinin bir siyasi parti genel başkanıyla polemiğe girmeyeceğini söyledi.

Apaydın Kampı’nın uluslararası mevzuata ve Türkiye’nin iç mevzuatına uygun bir şekilde kurulduğunu belirten Üstün, “Burada yabancı bir gücün Türkiye’ye gelip de görev yapması mümkün değildir. Anayasanın ilgili maddesinde, ‘Yabancı bir askeri güç, kendi ülkenizde bir görev icabı geliyorsa o zaman Meclis’in iznine tabidir. Bunların istisnaları vardır, kanunlarda bellidir. Bunlar ayarı mevzuata tabidir. Bu kampta da kanunlara ve mevzuata ayrı bir konu göremedik” diye konuştu.

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün’ün açıklamalarından sonra incelemeleriyle ilgili partisi adına öz alan MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, kampta askeri eğitim verildiği ve kampta kalanların Suriye’ye istediği zaman gidip savaşıp geri geldiği yönündeki iddiaların mümkün olamayacağını söyledi.

Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul ile MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, Apaydın Kampı’nın yanı sıra Hatay’daki diğer kampları da ziyaret etti .
Kaynak: İHA