Ortadoğulu Havayolları En Hızlı Büyümeyi Kaydetti

Ortadoğu merkezli havayollarının geçen Ağustos’ta hem yolcu hem kargo operasyonlarında dünyada en güçlü büyüme oranını yakaladığı bildirildi.

Uluslararası Hava Taşımacılık Birliği (IATA) tarafından yayınlanan rapora göre bölgedeki havayolları uzun mesafeli uçuşlarda genişlemeye devam etti ve özellikle Ramazan 'ın da etkisiyle yüzde 16.7 'lik büyüme kaydetti.

Bölgedeki havayollarının kapasitesi Ağustos 'ta yüzde 13.3 genişledi ve doluluk oranı yüzde 78.4 'ü buldu. Bunun yanısıra havayollarının kapasitesi yüzde 10.4, kapasite talebi ise yüzde 11.3 'lük artış gösterdi. Bu oranın tüm dünyada ilk sırada geldiği ifade edildi. IATA verilerine göre tüm dünyada hava yolculuğuna olan talepte geçen Ağustos 'ta bir önceki yıla kıyasla yüzde 5.1 'lik artış görüldü.

Aynı dönemde hava kargosunda ise yüzde 0.8 'lik düşüş yaşandı. IATA, 'yılın başında yaşanan küçük çaplı toparlanmanın çok çabuk söndüğünü ve 2012 'de kargo piyasalarında görülen istikrarın ekonomik zayıflığın devam etmesi halinde tehlikeye girebileceğini ' söyledi.

Uluslararası Hava Taşımacılık Birliği bu yıl havayollarının toplamda yüzde 0.5 'luk net marjin ile 3 milyar dolar kar yapacağını tahmin ediyor. Bölgede özellikle Körfez ülkelerinde hem büyüme oranı hem yeni uçak siparişinde ilk sırada yer alan havayolları arasında Emirates (Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri), Etihad (Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri) ve Katar Havayolları sayılıyor. Kendi hükümetlerine ait bu havayollarının hızla büyümesi neticesinde de halen devam eden havaalanı genişleme projelerine milyar dolarlık bütçe ayrılıyor.