Başbakan Yardımcısı Arınç: Vietnam ile dostuz

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye ve Vietnam'ın iki dost ülke olduğunu, hükümetler arasındaki siyasi ilişkilerin de fevkalade iyi seyrettiğini söyledi.

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin Bağımsızlık Günü'nün 67. yıl dönümü dolayısıyla bir otelde resepsiyon verildi.

Vietnam'ın Ankara Büyükelçisi Nguyen The Cuong'un ev sahipliği yaptığı resepsiyona Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ankara'daki diplomatlar ve öteki davetliler katıldı.

Büyükelçi Cuong, Türk ve Vietnam ulusal marşlarının çalınmasının ardından yaptığı konuşmada, konuklara resepsiyona katılmaları dolayısıyla teşekkür etti. Başkan Ho Chi Minh'in, Hanoi'deki Ba Dinh Meydanı'nda 2 Eylül 1945'te bağımsızlık bildirgesini okuyarak, şimdi Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti olan Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nin doğuşunu dünyaya duyurduğunu anlatan Büyükelçi Cuong, bu duyurunun milleti için yeni bir dönemin başladığına işaret ettiğini söyledi.

Vietnam ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 7 Haziran 1978'de başladığını belirten Cuong, ülkeler arasında herhangi bir siyasi sorun bulunmadığını ifade etti.

Türkiye'nin, ülkesi için Batı Asya'daki en önemli pazar haline geldiğini vurgulayan Cuong, ''Daha iyi ekonomik ve siyasi kazanımlar amacıyla daha ileri düzeyde işbirliğini güçlendirmeye can atıyoruz'' dedi.

-''Diplomatik ilişkiler 34 yıl önce kuruldu'' -

Başbakan Yardımcısı Arınç da Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti'nin bağımsızlık gününü tebrik etti ve Vietnam halkına esenlikler diledi.

Hükümette, Vietnam ile Türkiye arasındaki Karma Ekonomik Kurulu'nun eşbaşkanlığını yürüttüğünü bildiren Arınç, bu amaçla Şubat 2011'de Vietnam'a 3 günlük ziyarette bulunduğunu ve önemli görüşmeler yaptığını anlattı.

''Türkiye ve Vietnam iki dost ülkedir, hükümetlerimiz arasındaki siyasi ilişkiler fevkalade iyidir'' diyen Arınç, şöyle devam etti:

''Türkiye ile Vietnam arasındaki diplomatik ilişkiler 34 yıl önce kuruldu. Bugün, Vietnam ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi bir milyar dolara yaklaşmıştır. Bunu artıracak potansiyel iki ülkede de vardır, bu amaçla çalışıyoruz. İki ülke arasında doğrudan yatırımlarda henüz küçük bir noktadayız. Türkiye'nin Vietnam'da yaptığı yatırım miktarı 100 milyon dolara yaklaştı. Ticari yatırımların yanı sıra Vietnam'da Türk girişimcilerin kurduğu okullarımız ve üniversitemiz de bulunmakta. Türkiye çok taraflı bir dış politika uyguluyor. Bu anlamda Güney Asya ile ilişkilerimize fevkalade önem veriyoruz. Bu bölgede Vietnam'ın özel ve önemli bir yeri var. Tarihe baktığımızda Vietnam'ın tarihinde özellikle ulusal bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü korumada çok önemli mücadeleler verdi. Bu mücadele, bağımsızlık mücadelesi veren pek çok ülkeye de örnek teşkil etti. Özetle şunu söylemek istiyorum; siyasi ilişkilerimiz çok güçlüdür, daha da güçlenecektir. Dış politikada müşterek hedeflerimiz vardır, aramızdaki ticari ilişkileri de en kısa zamanda en iyi noktaya çıkaracağız. Ben bu konuda çok ümitliyim.''

Konuşmasının ardından üzerinde Vietnam'ın bayrağı olan pastayı kesen Arınç, Vietnam'ın Ankara Büyükelçisi Cuong ile sohbet etti.

Eşi Vietnamlı olan Ferudun Ay ile de kısa süre sohbet eden Arınç, çiftin Hilal ve Yıldız isimli kızlarını da sevdi.

Muhabir: Barış Kılıç / Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA