İçel Devlet Opera ve Balesi , 2012-2013 sanat sezonu ekim ayında önemli eserlerle açılacak.

İçel Devlet Opera ve Balesi , 2012-2013 sanat sezonu ekim ayında önemli eserlerle açılacak.

MDOB'den yapılan açıklamaya göre, MDOB geçen sezon her biri kapalı gişe oynanan ''Aşk-ı Memnu'', ''Hürrem Sultan'', ''Çalıkuşu''nun yanı sıra, yeni sezonda ilk prömiyeri yapılacak, teması Atatürk tarafından belirlenen ''Özsoy'' operası ve ''Kuklacı'' çocuk müzikaliyle seyircilerinin karşısına çıkacak.

Klasik müzik edebiyatının önemli bestecilerden Selman Ada'nın ''Aşk-ı Memnu'' operası Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı romanından şair Tarık Günersel tarafından operaya uyarlandı. Besteci olarak Selman Ada'nın eserini yönetmesi açısından da önem taşıyan temsil, 6 Ekim Cumartesi saat 20.00'de yapılacak.

Türk balesinin başyapıtlarından olan, ilk gösteriminden bu yana 3 sezondur kapalı gişe oynayan ''Hürrem Sultan'' balesi de 11 Ekim Perşembe günü sahnelenecek. Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevit Kodallı'nın bestesini yaptığı eserin, libretto ve koreografisi Oytun Turfanda'ya ait.

Reşat Nuri Güntekin'in ölümsüz eseri ''Çalıkuşu'' romanından aynı adla uyarlanan Çalıkuşu balesi gösterildiğinden bu yana kapalı gişe oynuyor. Merih Çimenciler'in yönettiği eser, Türk Sanat Müziği derlemeleri eşliğinde seyircisine görsel ve işitsel şölen sunuyor. 150 farklı kostümün kullanıldığı eserin kostüm ve dekor tasarımcısı dünyaca tanınan Alexandre Vassılıev. Bale, 16 Ekim Salı günü saat 20.00'de sahnelenecek.

Atatürk'ün isteği üzerine Ahmet Adanan Saygun'un bestelediği ve librettosunu Münir Hayri Egeli'nin yazdığı Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk sahnelenen operası olan ''Özsoy'' operası, İranlı şair Firdevsi'nin ''Şehname'' isimli destanından uyarlandı.

İlk kez 19 Haziran 1934 tarihinde Atatürk ve dönemin İran Şahı Rıza Pehlevi onuruna sahnelenen operanın İçel prömiyeri 23 Ekim Salı günü gerçekleşecek. Eserin gala temsili ise 1 Kasım Perşembe günü saat 20.00'de yapılacak.

Temsil biletleri İçel Kültür Merkezi opera gişesinden ve www.mersindob.gov.tr adresinden temin edilebilecek.

Muhabir: Zuhal Uzundere Kocalar

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA