Devrekani Ziraat Odasından Sivas’a Ziyaret

Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde tohumluk patates üretimini yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında Devrekani İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Devrekani Ziraat Odası Başkanlığı Sivas’a ziyarette bulundu.

Devrekani Ziraat Odasından Sivas’a Ziyaret
Devrekani’de patates yetiştiriciliğiyle ilgilenen çiftçilerle birlikte gezide Devrekani İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özgür Karayılan, Mühendis Ahmet Kadir Başak’ta eşlik etti.

Sivas’a gerçekleştirilen teknik gezi çerçevesinde ilk gün Sivas’ın yaramış bölgesinde doğa tohumculuk tarafından kiralık olan 2 köy arazisi üzerinde yaklaşık 7 bin dekarlık olanda yemeklik olarak üretilen endüstriyel patates üretim yeri incelendi. Bu bölgede yetiştirilen Alegria, Agria, Hermes ve Borwina patates çeşitlerinin nasıl ve ne şekilde yapıldığı Devrekanili çiftçiler tarafından uygulamalı olarak gösterildi.

Gezinin ikinci günü ise Sivas’ın Ulaş ilçesinde bulunan TİGEM arazilerinden kiralık olarak yaklaşık 4 bin dekar sulanabilir arazide tohumluk patates üretimi yapılan bölge gezildi. Devrekanili çiftçiler, burada yaptığı incelemenin ardından tohumluk olarak üretimi yapılan Pomqueen, Jearla ve shepody patates çeşitlerini inceledi.

Ayrıca gezi kapsamında Sivas’ın Kangal ilçesinde bulunan Kuruayşe mevkiinde üretimi gerçekleştirilen tohumluk patates alanları da gezilerek bilgiler alındı.

Gezinin sonunda bir açıklama yapan Devrekani Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özgür Karayılan, gezinin kendileri için çok verimli geçtiğini belirterek, çiftçilerin çok sayıda kazanım elde ettiğini söyledi.

Ayrıca Karayılan, Doğa Tohumculuk firmasının kendilerini Nevşehir bölgesinde üretim yaptıkları patates doku kültürü ile çoğaltım konusunda çalışan tesislerine ve patates için doğal depolama alanlarını gezmeye davet ettiğini kaydetti.

Karayılan, Devrekanili çiftçilerin bu gezide elde ettikleri kazanımları şu şekilde sıraladı: “Patates tarımında toprak hazırlığında yapılması gerekenler, Patates yetiştiriciliğinde tohum seçiminin önemi, Patateste tohum ilaçlamanın önemi ve kullanılacak ilaçlar, Patates yetiştiriciliğinde toprak tavının önemi, Patates yetiştiriciliğinde toprak işleme teknikleri, Patates yetiştiriciliğinde gübreleme ve bakım konusunun önemi, Patates yetiştiriciliğinde ekim derinliğinin önemi, Patates yetiştiriciliğinde boğaz doldurmanın önemi, Patates yetiştiriciliğinde sulamanın önemi ve Patates hasadında makine kullanımı ve önemi oldu” dedi.

Kaynak: İHA