Yazılıkaya, Dünya Kültürel Miras Listesi Yolunda

Eskişehir'de Frig dönemine ait ve üzerindeki yazıları hala okunamayan Yazılıkaya Anıtı'nın, Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışma başlatılacağı belirtildi.

Yazılıkaya, Dünya Kültürel Miras Listesi Yolunda
Milattan önce 7. ve 8. yüzyıllarda kurulan en önemli medeniyetlerden biri olarak kabul edilen Frig medeniyetinde, Kral Midas ile Tanrıça Kibele'nin kentindeki Yazılıkaya Anıtı, UNESCO Milli Komisyonu tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışma yapılacak. UNESCO Milli Komisyonu Prof. Dr. Öcal Oğuz, "Yazılıkaya bizim için çok önemli bir miras. İlk etapta Yazılıkaya'nın Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girmesine çalışacağız." dedi.

UNESCO Milli Komisyon'u 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği ve Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliği çalışmalarını görüşmek üzere Eskişehir'e geldi. Vali Dr. Kadir Koçdemir'in ev sahipliğinde Polis Evi'nde düzenlenen toplantıya, Eskişehir milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Salih Koca, Ülker Can, Ruhsar Demirel, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Vali Yardımcısı ve Kültür Ajansı Genel Sekreteri Azmi Çelik ve UNESCO heyeti katıldı.

Toplantıda Vali Koçdemir Eskişehir 2013 çalışmalarını anlattı. UNESCO Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise Eskişehir'i 2013'e hazır olarak gördüğünü söyledi.

Prof. Dr. Öcal, 'Türk Dünyası Kültür Başkentliği' unvanının bu denli ciddiye alınmasının Eskişehir açısından çok sevindirici olduğunu kaydetti.

YAZILIKAYA DÜNYA KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE GİRECEK Frig dönemine ait ve üzerindeki yazıları hala okunamayan Yazılıkaya Anıtı ile ilgili de bir müjde veren Prof. Dr. Öcal, şöyle dedi: "Yazılıkaya bizim için çok önemli bir miras. İlk etapta Yazılıkaya'nın Dünya Kültürel Miras Listesi'ne girmesine çalışacağız. Ayrıca çok geniş bir coğrafyaya yayılmış Frig kültürü var. Frig coğrafyasını Mısır piramitleri gibi sinemanın merkezi haline getirebiliriz." UNESCO SEMİNERLERİNİ ESKİŞEHİR'DE YAPILACAKDünyaca tanınmış Nasreddin Hoca gibi karakterleri ülkeler arasında bir bağ kurmak adına kullanacaklarının altını çizen Prof. Dr. Öcal, "Bunun için seminerler planlıyoruz. Amacımız Türk dünyası dışındaki ülkeler ile de bağ kurmak. Seminerlere 2013'te Eskişehir'de başlayacağız. Yurt dışından da önemli katılımlar bekliyoruz." ifadesini kullandı.Alt komitelerinde alanlarında ihtisas sahibi 300 kadar uzmanın çalıştığını dikkat çeken Öcal, söz konusu bu ekiple Eskişehir’in çifte başkentliğinde yardıma hazır olduklarını vurguladı.Prof. Dr. Nabi Avcı da şimdiye kadar yapılan çalışmalarla bile Eskişehir'in 2013'e hazır olduğunu dile getirerek, şehrin bundan sonra mevcudun üstüne neler koyabileceğinin peşinde olacağını ifade etti.