Orduzu'da Sulama Suyunun Kapalı Sisteme Alınması

Malatya merkeze bağlı Orduzu beldesinde suluma suyunun kapalı sisteme dönüştürülmesi için toplantı yapıldı.

Orduzu'da Sulama Suyunun Kapalı Sisteme Alınması
Orduzu Pınarbaşı Özel İdare Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda bahçelerin kapalı sisteme dönüştürülmesi tartışıldı. Orduzu Belediye Başkanı Cumali Ekin'in ev sahipliği yaptığı toplantıya, Malatya İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Haluk Şener, Etüd Proje Şube Müdürü Abdulbaki Alay, ziraat mühendisleri Taylan Yağmur, Bülent Temelli, Gülperi Alkan, Orduzu Belediyesi Meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve yüz civarında arazi sahibi katıldı.

Boşa akan suyun önüne geçmek, daha modern, daha kullanışlı, az su ile bahçelerin daha çok sulanmasını sağlamak için kapalı sulama sistemini hayata geçirmek için toplandıklarını söyleyen Belediye Başkanı Cumali Ekin, “Yılda üç, bilemediniz dört su verilen bahçelerimiz kapalı sulama sistemiyle yılda yedi, sekiz defa sulanır. Böylece hem su sorunumuz biter hem de yaz ortasında biten Pınarbaşı Göleti'nin doluluk oranı çok da düşmez. Bu projenin hayata geçirilmesi için desteklerini esirgemeyen Valimiz Vasip Şahin, milletvekillerimiz ve daire müdürlerimize teşekkür ediyorum” diyerek projenin devam etmesi için gerekli desteği beklediklerinin altını çizdi.

Değişik bölgelerde gerçekleştirdikleri kapalı sulama sistemlerine değinen İl Özel İdaresi Etüd Proje Şube Müdürü Abdulbaki Alay ise, kapalı sulama sistemi sonucu su israfının önüne geçtiklerini, yaz ortasında biten sulama göletlerinin hala yarısının bile gitmediğini söyledi.

Alay, “Bu sistemi bölgenizde de hayata geçirmek istiyoruz. Belediye başkanınızla sık sık konuyu istişare ediyoruz. Sulama göletinizin konumu itibariyle avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Hiçbir enerji harcanmadan gerekli su basıncını elde edebiliriz. Göletin suyu kendi tabii basıncıyla bütün bahçelere ulaşabilecek konumdadır. Göletinizin durumu göz önünde; sular çekilmiş, sulama yapabilecek durumda değil. Ancak kapalı sisteme dönüştürürsek bu manzarayla karşılaşmayız. Yüksek maliyetli olan bu projeyi sizinle istişare etmek istedik” dedi.

Toplantı için bu bölgeyi seçmelerindeki amacın suyu çekilen göletin herkes tarafından görülmesi olduğunu söyleyen Ziraat Mühendisi Taylan Yağmur, “Bakar mısınız, göletin dibinde bir damla su kalmamış. Halimiz ortada, çözüm bekleyen sorunumuz göz önünde. Sulama sistemimiz kapalı sisteme geçmezse bu durumun değişeceği yok. Bahçelere uygun olmayan şartlarda suyu götürdüğümüzden sızma, buharlaşma sonucu büyük oranda su israfı meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Ziraat Mühendisi Gülperi Alkan ise, kapalı sistem sulama için çekilecek boruların güzergahı konusunda toplantıya katılanları bilgilendirdi. En az tahribatla, en az zararla hattı çekmeye çalışacaklarını belirten Alkan, “Çekeceğimiz hatlar bahçenin ortasından da geçebilir, yukarısından da geçebilir. Bunlar yapılırken belki üç, beş ağacınız sökülebilir; öncelikle bu konuda anlaşalım. Bu konularda yardımcı olmanız gerekiyor” diyerek projeyi birlikte yapacaklarının altını çizdi.

Projelere başlarken halkla bu tür toplantıları her zaman önemsediklerini, arzuladıklarını söyleyen İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Haluk Şener de, “Sizin kararınız diğer çiftçi arkadaşları da bağlayacaktır diye düşünüyorum. Yapılan toplantıların sözde kalmaması gerektiğini temenni ediyorum. Atılan bu ilk adımın devam etmesi, burada konuşulanların sözde kalmaması gerekir. Toplantıya katılanların yüzlerinde büyük bir heyecan görüyorum. Biz elimizden geleni yapacağız. Projenin ödeneği konusunda belki bir miktar destek sağlayabiliriz. Ancak sizin de elinizi taşın altına koymanız gerekiyor. Belediye başkanınız bu konuda çok kararlı, çok samimi. Aynı hassasiyeti siz de gösterirseniz bu proje gerçekleşir ve bahçeleriniz susuz kalmaz ve daha az zahmetle daha büyük verim elde edebilirsiniz” diye konuştu

Kaynak: İHA