Bağ Bozumu Şenlikleri Yapıldı

Safranbolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen Bağ Bozumu Şenlikleri tamamlandı.

Bağ Bozumu Şenlikleri Yapıldı
Şenliklerde En İyi Üzüm Yetiştiricisi yarışmasında Çavuş Üzümü kategorisinde Hasan Yakupoğlu birinci oldu. Karabük’ün Safranbolu ilçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Bağ Bozum Şenlikleri Hıdırlık Tepesi’nde gerçekleştirildi.

Etkinliğe; Karabük Vali Yardımcısı Cahit Çelik, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Gıda Tarım ve Hayvancılık Karabük İl Müdürü Halil Tekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürü Nemci Çelik, Gıda Tardım ve Hayvancılık Safranbolu İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, İl Genel Meclis Başkanı Hüsnü Özcan, AK Parti Karabük İl Başkanı Ömer Ayar, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ekinlik saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken, etkinlikte açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık yaptı. Ayvalık, “Safranbolu Çavuş üzümü yetiştiriciliği uzun yıllardır yapılmaktadır. Safranbolu’da 856 dekar, ilimizde toplam bin 580 dekar bağ alanı mevcuttur. Yaklaşık bin 60 çiftçimiz bağcılık yapmaktadır. Çavuş üzümünün tanıtılması için bugün olduğu gibi her yıl Bağ Bozumu Şenlikleri düzenlenmektedir. Safranbolu’da bağcılık 1990 yıllarında bir gerileme yaşanmıştır. Son yıllarda İl Özel İdare bütçesiyle desteklenerek hızlı bir artış görünmektedir. Üretimde devamlılığı sağlamak amacıyla asmalardan alınan gözler araştırma enstitülerine gönderilmekte, aşılanarak elde edilen fidanlarla yeni bağlar modern şekilde kurulmaktadır. Son yıllarda iç ve dış turizmde artması ve diğer çeşitlere nazaran iyi fiyat bulunması sebebiyle yetiştiriciliğe talep artmıştır” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, “Şehrimizi ifade etmek için Safranbolu’nun üç güzelinden, lokumu, safranı ve üzümümüzü zikrediyoruz. Bunu belki birinci, ikinci, üçüncü şekilde değil de, üç değerimizi ön palana çıkarmak için söylüyoruz. Ama üzüm hepsinin başında geliyor. Yetirmesinden son aşamaya gelene kadar bir emeğin ürünü. Bağ Bozumu Şenliğinde bağcıların teşvik edilmesi, maddi olduğu kadar kültür varlıklarımızdan olan üzüm yetiştiriciliği kültürümüzün ileri nesillere aktarılması, bozulan bağların yenilenmesi amaçlanmakta olup, bu çalışmaları gerçekleştiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne, çiftçilerimize ve Sayın Valimize teşekkür ediyorum. Burada sergilenecek olan üzümleriz yakın civar köylerinden başlayıp bütün köylerimizden gelmiştir. Bu uğurda büyük emekler sarf edildi, ben burada dereceye giren girmeyen herkesi tebrik ediyorum. Bu ürünü ortaya çıkararak yarışmaya katılacak hale getirmek gerçekten çok büyük bir olay. Safranbolu’nun üç güzelinden birini bizimle paylaştığınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaymakam Gökhan Azcan da, “Etkinlik diyemiyorum, şenlik diyemiyorum, kafamda çok şey vardı ama Safranbolu denilince insanın kafası çok doluyor” dedi.

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci de, “Son günlerde ülkemiz adına şehitlerimiz var gazilerimiz var. Bu toprakları vatan yapmanın bedeli vardır. Ülkemiz böldürmenin bir bedeli var, bölücü terör örgütüne karşı onlara vurulan darbenin bir bedeli oluyor. Ülkemizin son günlerde bir çok yerinde şehitlerimizi gönderiyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına sabır, gazilerimize de acil şifalar diliyoruz. Bugün Safranbolu bir başka güzel, Karabük denildiği zaman tarımsal faaliyetler içerisinde ülkemizin tarım alanı açısından en fakir illerinden bir tanesiyiz. Karabük demir çelik şehri Safranbolu’muzun etrafındaki arazilerin yüzde 75 ormanla kaplı olması dolayısıyla tabiî ki bu doğal güzelliklerde bizim bir başka güzelliğimiz. Safranbolu’da ilk akla gelen tarihi güzellikleri, tarihi zenginlikleri. Ama son yıllarda tarımsal alanlarda bir canlanma görüyoruz. Safranbolu’nun komşu ilçesinde Eflani’nin hayvancılığının geliştiğini görüyoruz. Artık internet kanalıyla hindilerin pazarlandığını biliyoruz. Karabük’te az olan özellikle sulanabilir tarım alanlarını artırma yönünde yoğun gayretimiz var. 5 tane göleti sulama amaçlı 32 bin dönüm araziyi sulu tarıma çevirecek şekilde projeler yapıldı bazıları bu yılsonunda bazıları 2013 yılının başında inşaatlarına başlanacak ve bunun arkası gelecek” dedi.

Konuşmaların ardından, Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından üzümler katılanlara ve jüri üyelerine gösterilirken, yarışmaya katılan çiftçilere de hediyeleri verildi.

Daha sonra En İyi Üzüm Yetiştiricileri yarışmasında ilk üçe girenlere ödülleri verildi.

En İyi Üzüm Yetiştiricileri yarışmasında Çavuş Üzümü kategorisinde Hasan Yakupoğlu birinci olurken, Hasan Büyükbaba ikinci oldu. Standart üzüm kategorisinde Hüseyin Yavuz birinci olurken, Adnan Akıllı ikinci oldu. Çavuş Üzüm kategorisinde Mevlüt Gökyurt üçüncü olurken, standart kategorisinde Recep Kartal üçüncü oldu. Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildikten sonra, AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci ve Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan tarafından üzüm pekmezi dağıtıldı .
Kaynak: İHA