Uluslar Arası Mimarsinan Konferansı Yapıldı

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde gerçekleşen Uluslararası Mimarsinan Konferansı’nda konuşan Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Gülru Necipoğlu, “Mimarsinan etnik kimlik tartışmalarında, Müslüman Osmanlı kimliğini ön plana çıkarmıştır.

Uluslar Arası Mimarsinan Konferansı Yapıldı
Etnik kimliğini arka plana itmiştir” dedi.

Kayseri Şehir Tiyatrosu’nda gerçekleşen konferansa Vali Yardımcısı İbrahim Halil Çomaktekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Harvard Üniversitesi’nde Prof. Dr. Gülru Necipoğlu, Prof. Dr. Alina Payne, Prof. Dr.Celal Kafadar, Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Howard Burns ve çok sayıda davetli katıldı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Gülru Necipoğlu, Mimarsinan’ın nefes kesici üslubu ile 3 kıtaya yayılan imparatorlukta kalıcı izler bıraktığını söyledi.

Prof. Dr. Gülru necipoğlu, etnik yapısı çok olan imparatorlukta Mimarsinan’ın ‘Sinan-ı Kayseri’ olarak çağırıldığını belirterek, “Etnik tartışmaların olduğu dönemde Mimarsinan, Müslüman Osmanlı kimliğini ön plana çıkararak yaptığı eserlerle etnik kimliğini arka plana itmiştir” diye konuştu.

Mimarsinan’ın dehasının Osmanlı tarafından da kabul gördüğünü bildiren Prof. Dr. Necipoğlu, “Sinan’ın eserleri, başkent olan İstanbul’un önceliğini dile getiren hiyerarşik bir sistemdedir. Sinan, mimarlık dehası olan bir insandır. Tasarım ve mimarlık anlayışını değişik şekillerde ortaya koymuştur” dedi.

Konferansta, Prof. Dr. Howard Burns, “Mimar Sinan ile Mimar Palladio, Osmanlı ve İtalyan Rönesans, Mimarisi Arasında Diyaloglar", Prof. Dr. Cemal Kafadar "Mimarsinan ve Osmanlı Şehircilik Anlayışı", Prof. Dr. Alina Payne ise “Mimarsinan Biyografisi” konulu sunumlar gerçekleştirdi .
Kaynak: İHA