Stk'lar: Pkk’nın Saldırıları Kardeşliği Yok Etmeye Yönelik

Doğu ve Güneydoğu'daki sivil toplum kuruluşları (STK) ve oda başkanları, terör örgütü PKK'nın saldırılarını sert bir dille kınayarak, birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Stk'lar: Pkk’nın Saldırıları Kardeşliği Yok Etmeye Yönelik
STK'lar, sorunun çözümü için herkesin elinden gelen çabayı göstermesini istedi. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, silahlı mücadelenin çözüm değil, ancak ölüm getireceğini kaydederek, "Kim olursa olsun, nerden gelirse gelsin şiddeti lanetliyorum. Şehit olan askerler Kürt de olabilir Türk de olabilir, Alevi de, Çerkez de olabilir. Kim olursa olsun bizim insanımızdır. Bu ülkenin insanıdır. İnşan öldürmek vahşettir. Kim hak arıyorsa bunu başkasının canına kast ederek yapmamalıdır. Kim hak arayışı içinde ise hakkını siyasetle arasın. İnsanları öldürmeyle, kesmeyle, kaçırmayla bir yere varılamaz. Bu bir çözüm değildir. Ortada bir sorun varsa dört siyasi partinin temsilcileri Meclis'te var. Bir araya gelerek bunu çözebilirler. Hepimiz hep birlikte Türkiye’yiz. Hepimizin sorunun çözümü için elini taşın altına koyması gerekiyor." dedi.

Kars Ticaret Sanayi Odası Ticaret Odası Başkanı Ali Güvensoy ise "Hepimiz kardeşiz. Bizim birbirimizle sorunumuz yoktur. Birlik ve beraberlik içinde yaşamamız çok önemlidir. Biz kendi aramızda hiçbir ayrım gözetmiyoruz. Bu olaylara son verilmesi için demokrasi yoluyla çözüm tercih edilmelidir. Sorun ancak demokratik yollarla çözülebilir. Oraya buraya saldırmakla, onu bunu öldürmekle değil. Biz barıştan yanayız, barış istiyoruz. Kardeş kanı aksın istemiyoruz. Tüm kesimlere 'saldırılardan vazgeçin' çağrısı yapmak istiyoruz. Artık yeter diyoruz. Allah ülkemize artık böyle acılar göstermesin." sözlerini kaydetti.

Tatvan Ticaret Sanayi Başkanı Bilal Dağdağan yapılan saldırıların kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Son günlerde artarak devam eden çirkin saldırıları şiddetle kınayan Dağdağan, şunları ifade etti: "Bu tür saldırılara tepkisiz kalınmaması gerekiyor. Her geçen gün bu ülkenin evlatları haksız yere öldürülüyor. İnsan öldürmeyle bir yere varılmadı, bu günden sonra da varılamayacak. Öldürmeyi hak arayışı olarak görenler maalesef derin bir gaflet içindedir ve sadece kendini kandırabilir. Bu nedenle yapılan saldırılar aslında kişiye değil tüm insanlığa yapılmıştır. Tek temennimiz yapılan saldırıların bir an önce son bulmasıdır."

Bitlis Genç İş Adamları Derneği Başkanı Cengiz Şahin yaşam hakkının kutsal olduğuna dikkat çekti. Terörü bir insanlık suçu olarak gördüklerini dile getiren Şahin, sözlerine şöyle devam etti: "Saldırılarla ülkemizde kargaşa, kaos ve gerginlik yaratılarak şiddetten medet umulmak istenmektedir. Ancak bilinmesini isteriz ki şiddet ortamından medet umanlar büyük bir yanılgı içindedirler. Menfurca yapılan saldırılar, dökülen kanlar toplumsal barışa, demokrasiye, kardeşliğe olan inancımızı ortadan kaldırmayacaktır. Birlik ve beraberliğimizi bozmak için yapılan her türlü eylemlere karşı olduğumuzu net bir şekilde belirtmek istiyoruz. Yapılan eylemlerin, tarih boyunca devamlı bir arada yaşayan acı ve tatlı günlerinde birbirine destek veren, Türkü, Kürdü, Lazı ve Çerkezi birbirinden ayırmayacağını ısrarla dile getiriyoruz. Bizim istediğimiz tek şey Türk ve Kürt ayrımı yapılmaksızın aynı ülkede kardeşçe yaşamaktır."Güroymak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil İlk, Türkiye’nin artık barışa ihtiyacı olduğunu söyledi.

"Yaşanan son saldırılar bazı kesimlerin bu huzuru halkımıza çok gördüğünü göstermiştir." diyen İlk, şunları söyledi: "Bütün yaşanan olumlu gelişmelere rağmen demokratikleşme sürecini desteklemek yerine bölge halkının vicdanını yaralayacak şekilde vatandaşlarımızın ölümleri ile sonuçlanan tüm saldırıları kınadığımızı belirtmek istiyoruz. Yapılan saldırılar yalnızca acı veriyor. Çözüm adına en ufak olumlu bir gelişme yaşatmayacaktır. Biz Kürdü, Türkü, Lazı ve Çerkeziyle kardeşçe yaşamak istiyoruz. Ülkemizde gerekse bölgemizin terör olaylarıyla anılmasını istemiyoruz. Barış ortamı istiyoruz. Bu olayların bir an önce son bulması ve barış ortamının sağlanması hepimizin yararına olacaktır." Adilcevaz Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Hamdi Tutçu terör olaylarının bir an önce bitmesini isteyerek, şöyle konuştu: "Yapılan bu olaylar hiçbir zaman için iyi bir şey değil. Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Her gün şehit haberleri geliyor. Bunlara artık dur demek istiyoruz. Hepimiz din kardeşiyiz. Kardeşin kardeşe kurşun sıkması kadar kötü bir şey olamaz. Terörün bir an önce bitmesi ve barış ortamının sağlanmasını istiyoruz. PKK bu saldırılardan vazgeçsin artık. "