Gelendost’ta Zafer ve Festival Kutlamaları

Isparta’nın Gelendost ilçesinde 1176 yılından gerçekleştirilen ve Türklerin Anadolu’nun tapusunu aldığı zafer olarak bilinen Miryokefalon Zaferi'nin 836. yıldönümü ve ilçede yetiştirilen elma üretimi düzenlenen festivalle kutlandı.

Gelendost’ta Zafer ve Festival Kutlamaları
Kutlama programı ilçe merkezinde Vali Memduh Oğuz başta olmak üzere; ilçe protokolü ve vatandaşların katılımıyla düzenlenen törenle başladı.

Eylül ayının Gelendost için önemli olduğunu belirten Belediye Başkanı Halim Kıyak, “Eylül ayı ilçe açısından bereket ve zafer anlamına gelmektedir. Miryokefalon Zaferi'nin yıldönümü ile elma hasat dönemi aynı güne denk gelmesi ile ikisini birlikte kutluyoruz. Bizim için bugün hem bereket, hem de zafer günü olmaktadır” dedi

Gelendost Kaymakamı Ferhat Peşin ise Gelendost ekonomisinin artık sadece tarım değil hayvancılıkla da yeni bir ivme kazandığını kaydetti.

Miryokefalon Zaferi'ne yönelik olarak yapılan bilimsel araştırmaları desteklediklerini belirten Vali Memduh Oğuz ise, elma üretiminde ihracatın biraz daha artması gerektiğini kaydetti.

Vali Oğuz; “Miryokefalon Zafer’ine yönelik yapılan çalışmalara katılan bilim adamlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Onların çalışmaları çok önemlidir. Birer tez mahiyetinde olan, soyut bir iddia gibi görünen hususların çok ciddi araştırmalar sonucunda ortaya çıktığını biliyoruz. Ramazan Topraklı başta olmak üzere araştırmacı ilim adamlarımız hem vilayetimize, hem de Türk tarihine önemli katkılarda bulunmaktadırlar" dedi.

Türkiye’nin elma üretiminin yaklaşık 2.5 milyon ton olduğunu kaydeden Vali Oğuz, "Bunun yüzde 23’ü ilimizde üretilmektedir. Yani soframızdaki 4 elmadan 1'i Isparta’da üretilmekte ancak bu üretime karşın ihracatımız çok fazla değil. Gönül arzu ediyor ki bu kadar kaliteli elmamızın ihracatında da mesafe alalım. 21 ton kiraz üretiyoruz ve 3 tonunu ihraç ediyoruz. Oran itibariyle elmada da kirazdaki ihracata ulaşabildiğimiz takdirde ciddi bir mesafe almış oluruz” dedi.

Konuşmaların ardından 'En Kaliteli Elma Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Festival, konser, halkoyunları ve mehteran gösterileriyle devam etti .
Kaynak: İHA