Vali Turhan: Kazdağları'ndaki Yangında Sabotaj İhtimali Yok

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Havran ilçesi sınırlarında bulunan Kazdağları'nda geçen pazartesi günü çıkan ve 500 hektarlık alanın zarar gördüğü orman yangınında sabotaj ihtimalinin kesinlikle olmadığını söyledi.

Vali Turhan, gazetecilerin yangınla ilgili sorularını cevaplandırdı. Yaklaşık 500 hektarlık tarım ve orman alanının zarar gördüğü yangında çok büyük tehlike atlatıldığını kaydeden Turhan, "Bölgede saatte hızı 82 kilometreye ulaşan rüzgar vardı. Bu durum, yangının yayılmasına yol açtı. Yangın, Tepeoba köyü üzerindeki orman yolunu aşsaydı, Alpler'den sonra dünyanın ikinci oksijen merkezi olarak nitelendirilen Kazdağları'na yansıyacaktı. O bölgede çok uğraşıldı. Orayı aşsaydı, müdahale edecek yerimiz yoktu. Rüzgarla birlikte kozalaklar yüzlerce metreye sıçradı. İtfaiye araçları o bölgede yangını tuttu." dedi.

Vali Turhan, yangın haberinin duyulmasıyla birlikte bölgedeki belediyelerle vatandaşların çok ciddi gayretleri olduğunu, devlet-millet işbirliğiyle güzel bir çalışma yapılarak söndürüldüğünü ifade etti.

Gazetecilerin, sabotaj ihtimalinin olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine Vali Ahmet Turhan, şunları söyledi: "Bana verilen teknik bilgilere göre madenin altında ya bir çoban ateşi ya bir sigaradan alevlendi. Çok ciddi bir rüzgar vardı. Sabotaj ihtimali çok çok zayıf, hattâ yok. Teknik uzmanların görüşü bu doğrultuda. Terör açısından bir şey söz konusu değil. İkincisi, tarla açma açısından olacak bir bölge değil." Orman yangınlarına karşı vatandaşları duyarlı olmaya çağıran Vali Turhan, karşılaşılan şüpheli olay ve hareketlerin polis ve jandarmaya bildirilmesini istedi. Turhan, yangında zarar gören orman alanının ise mevsimi itibariyle ağaçlandırılarak eski halini almasının sağlanacağını ifade etti.