Maya Kadın Danışma Merkezi Bostaniçi Beldesine Sağlık Merkezi Kurdu

Van’ın Bostaniçi Belde Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Maya Kadın Danışma Merkezi belde kadınları için sağlık merkezi kurdu.

Maya Kadın Danışma Merkezi Bostaniçi Beldesine Sağlık Merkezi Kurdu
kurulan sağlık merkezi beldenin ‘sağlık üssü’ olacak. Bostaniçi Belediyesi Maya Kadın Danışma Merkezi, İtalya Gruppo Della Diocesi di Firenze Derneği’nin desteği ile beldenin Gündoğdu Mahallesi’nde bulunan danışma merkezi bahçesine 78 metrekare alan üzerine prefabrik sağlık merkezi kurdu. Kurulan sağlık merkezinde belde kadınlarına dönük yapılacak olan tüm sağlık taramaları ve eğitimlerin yanı sıra kadınların ultrason muayenesi ve takibi merkez üzerinden yapılacak. Merkezde ayrıca Kanser Erken Teşhis Taraması (KETEM)’in yanı sıra kişisel bakım ve hijyen gibi sağlık çalışmaları da yapılacak. Alanın da uzman ekipler tarafından yapılacak olan çalışmaların tamamı ücretsiz şekilde belde kadınlarının hizmetine sunulacak.

Belde kadınlarına yönelik kurulan sağlık merkezine ilişkin bilgi veren Maya Kadın Danışma Merkezi Sorumlusu Ferahat Akın, sağlık merkezinin İtalya’da bulunan Gruppo Della Diocesi di Firenze Derneği’nin desteği ile kurulduğunu, amacının da belde kadınlarına dönük yapılacak olan sağlık çalışmalarının merkezi hale getirilmesi olduğunu söyledi.

Akın, ”Merkezi İtalya’da bulunan Gruppo Della Diocesi di Firenze Derneği’ne sağlık merkezi projesinde bizlere destek olmaları için başvuruda bulunduk. Yapılan başvuruyu değerlendiren dernek merkezimize 55 bin TL tutarında yardımda bulundu. Danışma merkezimizin bulunduğu bahçenin bir bölümünü sağlık merkezine ayırarak 78 metrekare alan üzerinde prefabrik bina kurduk. Binamız şu an tamamlanmıştır, sağlık merkezi içerisinde olması gereken tıbbi malzemelerin siparişi verdik. Sağlık merkezimizde ultrason cihazı ve sağlık taramalarında kullanılacak olan malzemelerin alımından sonra sağlık merkezimizin açılışını yapacağız. Sağlık merkezimizde belde kadınlarına ultrasonlu gebelik muayenesi, KETEM taraması ve eğitimi yanı sıra hijyen ve kişisel bakımlarına dönük yapılacak olan tüm sağlık çalışmaları bu merkez üzerinden yapılacaktır. Gebe kadınlarının muayenesi için ayda 2 defa 1 jinekolog ve 1 hemşire gözetiminde periyodik olarak taramalar yapılacak. Yine merkezde yapılacak olan tüm çalışmalar uzman ekipler gözetiminde alanında uzman Doktorlar tarafından yapılacaktır” dedi.

Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ise, derneğe yaptığı destekten dolayı teşekkür ederek, kurulan sağlık merkezi ile belde kadınlarının önemli bir sorunun daha çözülmüş olduğunu ifade etti.

Ergüneş, belediye olarak belde kadınlarına dönük çok sayıda projeyi hayata geçirerek dezavantaj durumda olan kadınlara öncülük ettiklerini söyledi.

Ergüneş, ”Bizim için esas olan çalışmalarımızın önceliği olanlardan bir tanesi de kadınlara dönük çalışmalardır. Beldemizde dezanataj durumda olan kadınlara öncülük ederek, hayata aktif bir şekilde katılım yapmalarını sağlamak için birçok çalışmaya imza attık. Kadınlara psikolojiden tutalım da sağlık ve kültürel çalışmalara kadar birçok ilki hayata geçirdik. Yine belde kadınlarının el becerilerine yönelik dikiş-nakış kursları açarak el emeklerinin ortaya çıkmasını sağladık. Kadınlar hem emeklerini gösterdiler hem de emekleri ile yaptıkları ürünleri satarak aile bütçelerine yardımcı oldular. Hem belediye hem de merkezimiz olan Maya Kadın Danışma Merkezi olarak belde kadınları için bugüne kadar yaptığımız çalışmalara bundan sonra da devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA