İsmet İnönü'nün Evi Konak Belediyesi'ne Emanet

Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Türkiye Cumhuriyeti'nin il Başbakanı İsmet İnönü'nün kaldığı evi müzeleştirme kararı aldı.

İsmet İnönü'nün Evi Konak Belediyesi'ne Emanet
İsmet Paşa'nın kızı Özden Toker ile İnönü Evi'nde incelemelerde bulunan Başkan Tartan, evin müzeleştirileceği müjdesini verdi. Başkan Tartan, bugüne kadar İnönü Vakfı tarafından korunan ve ziyarete açık tutulan İnönü Evi'nin gerçek bir müze haline dönüştürüleceğini belirterek, "İnönü Vakfı bugüne dek evi korudu ve ziyarete açık tuttu. Ancak bundan sonra İsmet İnönü evi gerçek bir müze haline gelecek. Müzeyi ziyaret edenler Kurtuluş Savaşı günlerini, Lozan’da yazılan efsaneyi, Cumhuriyetimizin doğup yükselişini hissedecek, tarihe tanıklık edecekler. İsmet İnönü Evi, özellikle gençlerin görmesi gereken bir müze olacak. Tadilat, ulaşım, tanıtım, materyal gibi önemli eksikleri tamamlayıp evi bir müze haline getirdiğimizde gençlerle birlikte ‘İşte Paşam, İzmir’ diyeceğiz ve İzmir’in Paşasına sahip çıkışını göreceğiz" dedi.

İsmet Paşa'nın kızı Özden Toker ile birlikte Türkyılmaz Mahallesi Mekke Yokuşu'nda bulunan İsmet İnönü Sokağı’ndaki iki katlı evde gerçekleşen inceleme gezsinde duygusal anlar yaşandı. İsmet Paşa'nın kızı Özden Toker, babasının yaşamını anlatırken zaman zaman gözyaşlarını tutamadı ve heyecanını Başkan Tartan ile paylaştı. Toker, Konak Belediyesi'nin evi müzeleştirme kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, şöyle konuştu: "Hakan Tartan’a İnönü Evi’ni müzeleştirmeyi düşündükleri için müteşekkiriz. Biz vakıf olarak İnönü Evi’ni ziyarete açmıştık fakat Hakan Başkan daha güncel, gençlerin ilgisini daha çok çekecek şekilde çalışmaya başladı.

İnönü Evi gençlerin müzesi olsun. İzmir zaten müzeler şehri olacak; bunun bir parçası olarak İnönü Evi de müze şeklinde gençlere açılsın istiyoruz.”
Kaynak: İHA