Sütte Tehlike Sinyali

Üç bin 200 kooperatifin üyesi olduğu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği (Merkez Köy-Koop) Genel Başkanı, Burdur Köy-Koop Başkanı Yakup Yıldız, Isparta’da gazetecilere açıklamada bulundu.

Sütte Tehlike Sinyali
Yem ve saman fiyatlarındaki büyük artışlar nedeniyle süt hayvancılığının geleceğinin tehlikede olduğu belirten Yıldız, sıkıntılı bir süreçten geçildiğini aktardı. AB ile karşılaştırıldığında süt fiyatlarının iyi değerde olduğunu ancak Avrupa’da maliyetlerin bu kadar yüksek olmadığını kaydeden Yıldız, “Maliyetlerdeki yükseliş üreticiyi düşündürmeye başladı.

Kuraklıkla birlikte samanın fiyatı, Türkiye’de sulama maliyetleri çok yüksek. 1 dekarlık alanda kilowat başına 22-23 TL ödüyorsunuz. Silajlık mısır ve yonca üretimi yeterli değil. Saman ithalatına izin verildi.

İyi de o samanın stok olup olmadığını bilmiyoruz. Küflü mü gelecek bilmiyoruz. Süt hayvanı sadece yem yemiyor. Yemin yanında saman yemesi geçen yıl Ağustos ayıyla bu sene ki Ağustos ayını karşılaştırırsak gübre 55 liradan 70 liraya yükselmiş yüzde 27 artmış, mazot 3.08 den 4.02’ye yükselmiş yüzde 30.47 artış olmuş. Elektrik birim kwh saati artmış. Bu konular hep maliyetlerimize intikal eden olaylar. Yemde yüzde 22.88’lik bir artış var. Bir de et kesim fiyatları var. Geçen yılın ortalaması 14,8 lira bu sene bugün kesim fiyatı 14.3 lira. Geçen yıla göre 50 krş düşüş var. Süt fiyatları hiç artmamış 80 krş olmuş. Sulamada kullanılan elektrik ucuz olsa insanlar daha fazla yonca ve mısır üretimi yaparlar. Akaryakıt her kalemde zaten çiftçinin üretimine etki eden bir olay” diye konuştu.

Süt fiyatları ne zaman artacak olsa yem fiyatlarının da arttığına dikkat çeken Yıldız, “Biz fiyatların yüksek olması için sanayiciyle kavga ederiz. Yem fiyatları da hemen artar. İnek düve fiyatları da artar. 3 hayvanı olan hemen iki faz hayvan daha alır. Ama sütte fiyat düştüğünde yem fiyatı düşmediği için üretici hayvanı elinden çıkarmak zorunda kalır. Üretici neyi ne kadar üreteceği ve ürünün ne kadara satılacağını bilmesi gerekiyor. 2011’in ilk döneminde sütün litre fiyatı 74.5 kuruş yemin fiyatı 32 TL iken 2012’de sütün fiyatı 80 kuruş ama yemin fiyatı olmuş 45 TL. Yem fiyatları sürekli artıyor” dedi.

Maliyetlerin bu şekilde artmasının önüne geçilemediği takdirde süt hayvancılığının geleceğinin tehlikede olduğunu kaydeden Yıldız, “Aksi takdirde 100 baş hayvanı olan 40 baş hayvandan süt üretecek. Ya da 5 kilo yem kullanıyorsa 2.5 kilo yem verecek. Bu da sütte verimin düşmesi demek” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA