Suriye'de Baş Gösteren Gıda Sıkıntısı, Halkı Türkiye'ye Yönlendiriyor

İç karışıklığın devam ettiği Suriye'de baş gösteren gıda sıkıntısı, halkı alışveriş için Türkiye'ye yönlendiriyor.

Halep ve çevresinde yaşanan çatışmalar nedeniyle oldukça sıkıntılı günler geçiren Suriye halkı, şuanda Türkiye'ye açılan iki kapıdan biri olan ve daha güvenli olması nedeniyle tercih edilen Akçakale Gümrük Kapısı'ndan pasaportla geçiş yaparak, özellikle gıda ve temizlik ürünlerini buradan alıp tekrar ülkelerine dönüyor.

Sınır kapısında esnaflık yapan İsmail Tan, iç savaş nedeniyle Suriye'de hiçbir şeyin kalmadığını, bu nedenle Türkiye'den çocuk bezi, sabun, bisküvi ve şampuan gibi ürünlerin götürüldüğünü belirtti.

Suriyeli Ahmet el Ramazan ise Akçakale sınır kapısının açık olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye'den şeker, şampuan gibi ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti.

Taksi işletmeciliği yapan İsa Toktimur da Akçakale Gümrük Kapısı'nın en güvenilir kapı olduğunu ve burada herhangi bir olayın yaşanmadığını ifade ederek, Suriye'de yaşanan olayların ardından ticaretin Türkiye'ye yöneldiğini, bunun da ilçe esnafının işlerinin hareketlenmesini sağladığını dile getirdi.

-''İçimize sindiremiyoruz''

Akçakale Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Mehmet Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınır kapısından Suriye'ye gıda ve temizlik ürünleri ile elektrikli ev aletlerinin gönderildiğini belirterek, bunun da ilçe esnafının işlerine yansıdığını kaydetti.

Kartal, esnafın işlerinin iyi olmasına rağmen Suriye'de yaşananları üzüntüyle izlediklerini belirtrek, ''Yaşananları içimize sindiremiyoruz. Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle büyük üzüntü duyuyoruz'' dedi.

Bu arada Akçakale Gümrük Kapısı'ndan 3 ayda 13 binin üzerinde araç, yine aynı süre içerisinde çoğunluğu Suriyeli 80 bin civarında kişi giriş çıkış yaptı.

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA