Gayri Müslim Temsilciler, Zirveye Cidde'den Video Konferans İle Katılacak

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın çağrısı ile 14-15 Ağustos tarihlerinde Mekke'de toplanacak olan İslam İşbirliği Teşkilatı liderler zirvesi için hazırlıklar sürüyor.

Zirve için Mekke'ye yasak olduğundan dolayı gelemeyen yabancı ülke temsilcileri Cidde'den video konferans ile zirveye katılacaklar.

Mekke Valisi Prens Halid el-Faysal zirve ile ilgili Mekke'de yaptığı basın toplantısında, geniş güvenlik önlemleri altında zirvenin gerçekleşeceğini belirterek, Mekke ve Cidde halkından ramazan dolayısı ile kalabalık olan Kabe'de yoğunluk oluşturmamalarını rica etti.

Kabe yanında bulunan Kral Abdullah'ın Saray'ında gerçekleşecek olan zirve nedeniyle Mekke'de daha çok yoğunluk oluşacağı gözlenirken, Mekke Valisi Prens Halid trafik konusunda tüm düzenlemelerin yapıldığını ve herhangi bir sıkışıklık beklenmediğini de duyurdu.

Bu arada İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun da zirve için hazırlıklarını sürdürdüğü ve liderlere gündem ile ilgili geniş dosyalar hazırlandığı öğrenildi.

İİT'den alınan bilgilere göre, zirvenin ana gündem maddesi Suriye, Myanmar ve Orta doğu'daki gelişmeler olacak. Zirve'ye Türkiye'den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılması bekleniyor.

Kral Abdullah zirve için tüm İslam dünyası liderlerini tek tek arayarak zirveye davet ediyor.

Muhabir: İrfan Sapmaz - İbrahim Kılıç

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA