400 Belgeselin Yer Aldığı Festival Öncesi Komite, İznik'te Elemeye Aldığı 120 Filmin 60'ını Dereceye Soktu

Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından organize edilen, Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde gösterilecek filmleri değerlendirmek için, 70 sinemacı İznik'te bir araya geldi.

Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından organize edilen 15. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde gösterilecek filmlere karar vermek için, 02-05 Ağustos tarihleri arasında, İznik'te kampa giren 70 sinemacı, dört günlük izleme Sonrasında kararını verdi.

400 film arasından ön elemeyi geçen 120 film belgesel sinema üzerinde çalışan profesyoneller, akademisyenler, yönetmenler ve sinema emekçileri, 60 filmi gösterime sokmaya karar verdi. İstanbul Film Festivali'nde bu yıl seçilen 60 belgesel film, ücretsiz olarak halka izlettirilecek.

27 Eylül - 02 Ekim tarihleri arasında, ''Sistem Hatası'' başlığı altında gerçekleştirilecek olan festivalin komite başkanı Mustafa Ünlü, İznik'teki film izleme kampını 10 yıldan beri organize ettiklerini belirtti.

Dünyadaki festivaller arasında en geniş seçici kurulu oluşturduklarına dikkati çeken Ünlü, şunları kaydetti:

''Bu kamp sadece BSB üyelerinin ve festival komitesinin katılımına açık. Festivalde gösterilmesi için gönderilen bütün filmler, 10 kişiden oluşan bir seçici kurul tarafından ön elemeden geçiriliyor. Ön elemeden geçen filmleri de İznik'te bir araya gelerek değerlendiriyoruz. 9-10 saat süren izlemeler yapıyoruz. Filmler izledikten Sonra üzerine tartışıyoruz. Hatta üye filmlerini yönetmenleriyle birlikte izliyoruz. Dört günlük kamp sürecinde 120 film izledik ve festival programına alınacak filmlerle ilgili Son kararı verdik.''

Filmlerin güçlü ve evrensel bir sinema dili kullanmış olmaları gerektiğini dile getiren Ünlü, ''Filmleri; insanlığı yücelten değerleri, farklı kültürlerin birbirleri yerine geçirilmeden bir birliktelikleri savunmaları, insanlığın gelecek tasarımına katkı sağlamaları, farklı ve derin bakış açıları sunuyor olmaları gibi temel ölçütler çerçevesinde değerlendirdik'' dedi.

Muhabir: Musa Öztürk / Volkan Bayraktar

Yayıncı: Mürsel Çetin
Kaynak: AA