Nazarbayev: Çocuklarımızın Geleceği İçin Nükleer Silahlardan Vazgeçmeliyiz

Nazarbayev: Çocuklarımızın geleceği için nükleer silahlardan vazgeçmeliyiz

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılan Uluslararası Nükleer Silahsızlanma Konferansı’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, nükleer silahların tehlikesine dikkat çekti.

Nazarbayev: Çocuklarımızın Geleceği İçin Nükleer Silahlardan Vazgeçmeliyiz
Nazarbayev,” Çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için nükleer silahlardan vazgeçmeliyiz” dedi.

Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda yapılan konferansta söz alan Nursultan Nazarbayev, Kazakistan’ın bağımsızlığını almasının hemen ardından ilk büyük adım olarak Semey’de bulunan nükleer poligonun kapatıldığını söyledi.

Dünyanın dördüncü en büyük nükleer gücü olmaktan kendi istekleri ile vazgeçtiklerini hatırlatan Nazarbayev, Sovyetler Birliği’nin şiddetle karşı çıkmasına rağmen ortaya koydukları siyasi irade ile bunu başardıklarını belirtti.

Kazakistan’ın desteklediği nükleer silahsız bir dünya projesinin, nükleer enerjinin kullanılmaması anlamına gelmediğini vurgulayan Nazarbayev, 21. yüzyılı nükleer enerji olmadan düşünülemeyeceğini, dünyada iki milyara yakın insanın elektriksiz yaşadığı bir devirde küresel enerji talebini karşılamak maksadıyla barışçı nükleer enerjiden faydalanılması gerektiğini belirtti.

Nükleer çöküşün eşiğinde olan insanlığın elindeki bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Nursultan Nazarbayev, nükleer silahlara karşı bir uluslararası parlamenterler meclisinin kurulabileceğini, bunun için her zamankinden daha fazla iyi niyetli insanlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Küresel nükleer güvenlik adına CICA, AGİT ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi bölgesel örgütlerin potansiyelinden tam olarak yararlanmak gerektiğini vurgulayan Nazarbayev, amaç ve hedeflerinin dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek olduğunu kaydetti.

Yirmi yıl önce Kazakistan’ın elinde bulunan imkanlarla dünyanın en büyük nükleer gücüne sahip bir Müslüman ülke olmayı tercih etmediklerini hatırlatan Nazarbayev, o dönemde bunun olması için telkinde bulunanların olduğunu ifade etti.

Konferansa Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin de aralarında bulunduğu 60 ülkeden iki yüze yakın yabancı delege katıldı.

29 Ağustos 1991 yılı dünyanın en büyük nükleer deneme sahaların biri olarak kabul edilen Semey Poligonunun kapatılmasını kararlaştıran Kazakistan, dünyanın herhangi bir noktasına ulaşabilen 1200 savaş başlığı ve balistik füzeye sahipti. 1949-1989 yılları arasında Semey Poligonu’nda 468 nükleer denemenin yapıldığını kaydeden yetkililer,yapılan denemelerin toplam kapasitesinin Hiroşima’ya atılan atom bombasının gücünden 2 bin 500 kat daha fazla olduğunu açıkladı.