İlk Yarıda Otomotiv Yakıt Tüketimi Yüzde 6 Arttı

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Sektör Raporu’na göre ilk yarıda otomotiv yakıt tüketimi, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 6 artıp 12,1 milyon metreküp oldu.

Bu dönemde motorin tüketimi yüzde 9,1 artarak 8,8 milyon metreküpü, otogaz tüketimi ise yüzde 0,8 artarak 2,1 milyon metreküpü buldu. Benzin tüketimi ise yüzde 5,9 azalarak 1,2 milyon metreküpe geriledi.

Motorin tüketiminde ilk yarıda genel ekonomik büyümeyi aşan artış, otomasyona ve kayıt dışına karşı alınan tedbirlere bağlanıyor.
PETDER Sektör Rapru’na göre siyah ürünlerin tüketimi, yüzde 1,8 azalarak 362 bin tona indi. Toplam yağlama yağları tüketimi de yüzde 0,6 azalarak 227 bin ton oldu.

Rapor, 10 numara yağ sorununun alınan mali ve idari tedbirlere rağmen önlenemediğini ortaya koydu. İlk 6 ayda 10 numara yağ üretiminde kullanılan yağların ithalatı kısmen (yüzde 12) azalırken, ithalat miktarı iç üretimin 3 katını geçti. Sorun 2008’de yapılan vergi mevzuatı ile devamlı artarken; 2012 ilk yarıda neden olduğu vergi kaybı toplamda 5,5 milyar TL’ye dayandı. Ayrıca son aylarda ağır vasıta araçlarda 10 numara yağ gibi sahte yakıtlardan kaynaklandığından kuşku duyulan yangınlar arttı.

Başbakanlık Genelgesi, Maliye Bakanlığı'nın tecil /terkin uygulamasına tabi yağlarda teminat tutarlarını yüzde 25'e çıkarması; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın antrepo uygulamalarına yönelik uygulamaları ile bu sorunun senenin geri kalan döneminde azalacağı öngörülüyor. 2012 ilk 6 ayında Türkiye’de vergisiz pompa fiyatları, EPDK tarafından örnek piyasalar olarak kabul edilen Akdeniz ülkelerinin altında kaldı. Dönem ortalaması olarak standart benzin (vergisiz) İstanbul'da Atina'dan ortalama 15 kuruş (7 Euro cent/lt), motorin ise 19 kuruş (9 Euro cent/lt) daha ucuza satıldı. Standart ürünlerin yanı sıra özel motorin türleri Türkiye'de 4 Akdeniz ülkesine nispeten 9-10 kuruş daha uygun fiyatla tüketicilere sunuldu .